Senneh

Senneh tapijt, handgemaakt en afkomstig uit de Koerdische stad Sanenaj (voorheen Senna) in het westen van Iran

In het westen van Iran bevindt zich de provincie Koerdistan. De hoofdstad van tegenwoordig heet Sanandaj, maar in tapijtcontext wordt nog altijd de oudere naam Senneh gebruikt. De bezoeker ontmoet eenKoerdische samenleving die er heel anders uitziet dan wat er in Iran gezien kan worden vandaag de dag. Men kan zien hoe de mensen zich kleden, mannen in ruime broeken en vrouwen in kleurrijke jurken.

Overal in de provincie weven de Koerdische mensen sterke, duurzame tapijten met sappige patronen (zie Koliai ) . Tapijten van de stad Senneh geven eenelegante indruk met eenfraai design en smaakvolle patronen. Ze worden zeer gewaardeerd zowel in als buiten Iran. De patronen bestaan uit ruiten, Mir-e-buteh van Herati. De tapijten worden gedomineerd door rode en donkerblauwe kleuren.

De wever maakt gebruik van draad in de inslag en hiervan krijgt het tapijt eentypisch gevlekte achterkant. In dit gebied wordt ook de Kelim-Senneh tapijten vervaardigd, waarvan men denkt dat deze de beste kelims zijn in heel Iran.

Enkele voorbeelden van Senneh tapijten:

Technische specificaties:
Pool: fijn wolgaren
Inslag: katoen, één inslag
Schering: katoen
Knoop: asymmetrisch
Knoopdichtheid: 150.000 - 250.000 knopen per vierkante meter

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: