Chinese tapijten

Belangrijke gebieden in China voor tapijtproductie.

China heeft een lange traditie ten aanzien van tapijten en de originelen, waarschijnlijk gebruikt als koopwaar, worden gedateerd onmeer dan 2000 jaar geleden, en werden waarschijnlijk gebruikt als tapijten voor de keizerlijke hoven. De kunst van het tapijtknopen in China werd echter geintroduceerd ergens tussen de 15e en de 17e eeuw.

De patronen onsommige van de oudere Chinese tapijten zijn vaak gekopieerd van de patronen van porselein- en zijdeschilders. In sommige gevallen tonen de patronen ook oude religieuze symbolen met belangrijke draakpatronen. De symbolen in deze tapijten zijn vaak van taostische en boeddhistische oorsprong.

Dunne katoenen scheringdraden komen vaak voor in de oudere tapijten: die tesamen met het ruwe poolgaren grote knopen laat zien, en tapijten geeft die redelijk dik en tegelijkertijd flexibel zijn. Deze tapijten zijn vervaardigd in de provincies Kansu, Ningxia, Suiyan en in centraal Mongolië bij de stad Baotou (Baotou tapijten: vaak in smalle maten, gekarakteriseerd door landschap en symbolische motieven met blauw in diverse nuances als de dominante kleur ). Later kwamen de Shansi-, Hopei- en Shantung provincies erbij als productie provincies.

De beroemde Grote Muur van China.
Rijstteelt - een normaal gezicht in China.
Een voorbeeld van verfijnde Chinese architectuur.

Op jongere en op nieuw vervaardigde tapijten: komt eenvariatie van andere patronen voor, bijvoorbeeld bloemen en typische Perzische motieven. Deze tapijten worden gemaakt met machinaal gesponnen wol en geverfd met watervaste chroomkleuren. Een groot gedeelte van de nieuwere tapijten zijn dik en compact als gevolg van de dubbele schering die wordt gebruikt (twee lagen van draden) en de knopentechniek is Senneh (asymmetrisch). De hedendaagse productie van deze tapijten is in de steden Beijing en Tianjin en hun omgeving.

Tegenwoordig worden deze chinese tapijten verkocht als Ningxia, Tientsin, Paotow en Peking.

Enkele voorbeelden van Chinese tapijten:

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: