Kaukasische tapijten

Gebieden voor de productie van kaukasiche tapijten.

De kaukasiche tapijten zijn van de gebieden ten zuiden, oosten en noorden van de Kaukasus bergketen.

Tapijten van vóór 1925 kunnen worden onderverdeeld in vijf groepen namelijk: Kazak, Karabach, Sjirvan, Kuba en Dagestan tapijten. De tapijten van het Karabach gebied hebben vaak fijnere patronen en lijken onPerzische tapijten. Buiten deze groepen zijn er ook Gjenzja, Sile en Verni tapijten.

De betekenis van deze prachtige tapijten zijn hun geometrische patronen, vaak met een fantasierijke en overvloedige manier van expressie. Soms met gebogen dier- en patroonfiguren in de tapijten.

Enkele voorbeelden van tapijten met Kaukasiche patronen:

De moskee in Baku, Azerbajdzan.

De oudere Kaukasiche tapijten werden gemaakt met handgesponnen garens van wol, evenals de schering, inslag en de pool. De natuurlijke kleuren zijn helder en sterk. Goede wolkwaliteit en turkse knopen maken de tapijten duurzaam met een goede reputatie.

In nieuwere tapijten: gemaakt na 1925, is de schering van katoen, met synthetische gebleekte kleuren en minder en meer vereenvoudigde patronen. De tapijten zijn vrij duurzaam, maar minder interessant vanuit een artistiek opzicht. De meest voorkomende namen van deze tapijten zijn Kazak, Derbent, Mikrach, Gendje, Erivan, Sjirvan en Akhty.

Vandaag de dag worden nieuwere tapijten geproduceerd in Pakistan geinspireerd door de Kaukasiche tapijten welke zijn gekleurd met natuurlijke plantaardige kleurstoffen. Deze tapijten zijn duurzaam, hebben een relatief korte pool en worden verkocht onder de naam "Kazak".

--> Lees hier meer over reprodukties!

Een reproduktie van een Kazak tapijt.
De Kazak tapijten zijn heel mooi in moderne omgevingen.
De 'stone-washed' pool in het Kazak tapijt heeft een speciale glans.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: