Kerman

Een Kerman tapijt, handgemaakt in de stad Kerman in het zuidoosten van Iran.

Beneden in het zuidoosten van Iran, dichtbij een oase in de woestijn Dasht-e-Lut ligt de stad Kerman met een bevolking van ongeveer 350.000 inwoners. De afstand tot Teheran is meer dan 1000 kilometer en de stad werd gesticht in de 4e eeuw en had grote betekenis voor de mensen die veel reizen langs de handelsroutes tussen Iran en India. Door de eeuwen heen hebben andere meesters geheerst over de stad, zoals Arabieren, Seltsjoeken en Mongolen.

Tot een paar jaar geleden was Kerman een goed vertrekpunt voor diegenen die de oude vestingstad Bam wilden bezoeken, ongeveer 200 kilometer naar het zuiden. Bam was één van de grootste toeristische attracties in Iran, maar werd verwoest door een aardbeving rondKerstmis 2003, waarbij 10.000 mensen om het leven kwamen.

De stad Kerman heeft vandaag de dag een aangename sfeer met moskeeën, huizenblokken met bazaars en theehuizen. De tapijtproductie is al lange tijd een belangrijke bedrijfstak en tapijten uit Kerman zijn gemakkelijk te herkennen. De grondkleur is vaak rood, en het patroon wordt gedomineerd door een centraal geplaatst medaillon in combinatie met een brede rand gevuld met bloemen. De tapijten die werden vervaardigd voor de Eerste Wereldoorlog hebben meestal andere motieven, zoals bomen, dieren en figurale motieven. Het materiaal en de vormgeving is van goede kwaliteit.

De tapijten werden beschouwd als de beste onder de Iraanse tapijten: maar de nieuwere producties zijn helaas soms van mindere kwaliteit. Moderne tapijten met de naam Kerman-lavar worden vaak geleverd met bloemmotieven in heldere kleuren. De tapijten worden ook verkocht onder de naam Kirman .

Enkele voorbeelden van Kerman tapijten:

Technische specificaties:
Pool: wol van goede kwaliteit
Inslag: katoen, 2 of 3 inslagen tussen de rijen van knopen
Schering: katoengaren
Knoop: asymmetrisch
Knoopdichtheid: 160.000 - 380.000 knopen per vierkante meter

De oude vestingstad Bam die werd verwoest door een aardbeving in 2003.
Fraaie voorbeelden van mooie architectuur.
Arg-e-Rayen de buurt van Kerman.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: