Nain

Nain tapijten hebben vaak een hoge knoopdichtheid van een miljoen knopen per vierkante meter.

Dicht bij de westelijke rand van de grote woestijn Dasht-e-Kavir, 200 kilometer ten oosten van Isfahan is de schilderachtige stad Nain. In de stad ziet men de karakteristieke kleigebouwen en een van de oudste moskeeën van Iran met delen vanuit de 10e eeuw.

Tapijten uit de stad hebben een goede reputatie en zijn erg populair. Materiaal alsmede het vakmanschap is van de hoogste klasse en de knoopdichtheid is hoog, vaak meer dan een miljoen knopen per vierkante meter. Het materiaal in de meer exclusieve tapijten bestaat uit wol op een zijden schering of zijde in zowel de schering als in de inslag en de pool.

Patronen met eenmedaillon in het middentezamen met arabesken en florale motieven komen vaak voor. De gelijkenis met tapijten uit de nabijgelegen stad Isfahan is opmerkelijk. Een van de zeldzamere soort Nain tapijten op de markt is de "Nain Tuteshk" en met een ongelooflijk verfijnd vakmanschap zijn ze zeer gewild. Soms komt het voor dat tapijten van iets mindere kwaliteit, maar met vergelijkbare patronen en kleuren, worden verkocht als Nain tapijten.

In relatie met Nain tapijten komt enige aanduidingen voor; 4La, 6La en 9La, waarbij "La" in Farsi "laag" betekent. Deze benamingen worden gebruikt om de kwaliteit van een Nain tapijt aan te geven en het verwijst naar het aantal draadlagen die zijn gebruikt in de schering bij de productie van het tapijt. Hoe lager het nummer hoe fijner de knopen en hoe hoger de dichtheid in het tapijt is. Het is mogelijk om te controleren hoeveel lagen in het tapijt zijn gebruikt door het aantal draden te tellen in één van de randen van het tapijt - als je 3 draadparen kunt zien (zie de foto beneden) dan is het een Nain 6La tapijt.

Een voorbeeld van 9La, 400.000 - 500.000 knopen per vierkante meter.
3 draadparen zijn zichtbaar = 6La, 850.000 - 1.000.000 knopen per vierkante meter.
...en hier zien we 2 draadparen = 4La, 1.000.000 - 1.300.000 knopen per vierkante meter.

Met andere woorden: hoe lager het La-nummer hoe fijner en hoe duurder de tapijten zijn, zie de volgende opsomming:

4La = exclusieve kwaliteit - 6La = extra fijne kwaliteit - 9La = goede kwaliteit.

Het is heel moeilijk tegenwoordig nog Nain 4La tapijten te vinden.

--> Lees hier meer over exclusieve tapijten!

Enkele voorbeelden van Nain tapijten:

Technische specificaties:
Pool: wolgaren van fijne kwaliteit of zijde
Inslag: katoengaren of zijde
Schering: katoengaren of zijde
Knoop: asymmetrisch
Knoopdichtheid: 160.000 - 1.000.000 knopen per vierkante meter

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: