Tabriz

Van een handgemaakt Tabriz 50Raj met zijden elementen.

De Stad Tabriz ligt 600 km ten westen van Teheran en is een van de grootste steden in Iran alsmede de hoofdstad van de provincie Azerbajdzjan. De bevolking bestaat uit de Azaris, de grootste etnische minderheid in Iran die een Turks dialect spreken. De stad is oud en is al eeuwenlang een zeer belangrijke handelsplaats en grensstation. Bekende bezienswaardigheden zijn de Blauwe Moskee en de grote bazaar.

De productie van tapijten vandaag is omvangrijk en de kwaliteit varieert van uitstekend handwerk tot eenvoudige en goedkopere marktsoorten. Een goede Tabriz heeft een korte en ruwe pool. De patronen kunnen bestaan uit een centraal geplaatst medaillon, omgeven door arabesken, treurwilgen en cipressen. een ander populair motief zijn de vier seizoenen, die het leven van de Perzische boer beschrijft in het voorjaar, zomer, herfst en winter.

Onde tapijten zijn vaak oude paleizen en ruïnes te zien. Onde hoeken is het soms mogelijk om de vier grote Perzische dichters Sadi, Hafez, Ferdowsi en Omar Khayam te zien.

De uitdrukking Raj in combinatie met Tabriz tapijten verwijst naar het aantal knopen in een 70 mm spanwijdte. De nominale 40 Raj verwijst naar tapijten met 400-500.000 knopen per vierkante meter, 50 Raj naar tapijten met ongeveer 500 tot 600.000 knopen per vierkante meter, 60 Raj naar tapijten met 600-800.000 knopen per vierkante meter en 70 Raj verwijst naar tapijten met ongeveer 800.000 tot 1.000. 000 knopen per vierkante meter. De laatst genoemde zijn zeer zeldzaam.

Enkele voorbeelden van Tabriz tapijten:

Technische specificaties:
Pool: wol van gevarieerde kwaliteit
Inslag: katoen, 2 inslagen
Schering: katoengaren
Knopen: symmetrisch
Knoopdichtheid: 90.000 - 1 000.000 knopen per vierkante meter

De bergen net buiten Tabriz.
Het dichters mausoleum in Tabriz.
De Jameh Moskee in Tabriz.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: