Noord Afrikaanse tapijten

Marokko, Tunesië en Egypte zijn de voornaamste representanten van de productie van Noord-Afrikaanse tapijten vandaag.

Noord Afrikaanse tapijten hebben hun oorsprong in Marokko, Tunesië en Egypte.

In Tunesië begon de productie van handgemaakte tapijten in het midden van de 19e eeuw in de stad Kairouan . Er zijn twee soorten tapijten: degenen gemaakt in Turkse stijl met geometrische patronen en krachtige kleuren en degenen gemaakt van ongeverfde wol in andere nuanceringen.

De tapijtproductie in Marokko is ouder (ongeveer 200-300 jaar) met invloeden vanuit vele windstreken. Net als in Tunesië bestaat de huidige productie voor een groot deel uit geleende Perzische en Turkse patronen in krachtige kleuren.

De pyramide van Gizeh kan in de achtergrondworden gezien.
Abu Simbel, een beroemde plaats om te bezoeken in Egypte.
Een vrolijk kijkend ”woestijnschip”, de kameel.

De Egyptische tapijten worden vaak verdeeld in drie categorieën: Mamelukken, Cairo en de nieuwere geproduceerde tapijten. Van de Mamelukken tapijten neemt men aan dat ze zijn gemaakt in Caïro tijdens de Mamelukken dynastie van 1250 tot 1517 en zijn groot, met geometrische patronen in sterke rode, blauwe en groene kleuren. De Cairo tapijten werden vervaardigd van de 16e tot de 18de eeuw en zijn voorzien van perzische patronen zoals palmetten, arabesken en medaillons.

De nieuw geproduceerde tapijten zijn van hoge technische kwaliteit. Ze komen vaak met Perzische patronen maar de kleuren zijn minder helder en de pool is langer en zwakker dan het Perzische origineel. Er worden ook zijden tapijten gemaakt.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: