Keshan

Keshan tapijt, handgemaakt in de stad Keshan en omgeving in centraal Iran. Superieure tapijten werden hier al vervaardigd gedurende de Safavid dynastie (1502-1736).

Precies tussen Isfahan en Teheran, dicht bij de rand van de grote woestijn Dasht-e-Kavir, ligt de Stad Keshan met 120.000 inwoners. De stad is al lange tijd beroemd vanwege haar textiel en aardewerk. De "Fijne tuin", vele handelsgebouwen uit de 19e eeuw en de bazaar kunnen van interesse zijn voor bezoekers. De stad was belangrijk als handelsplaats en als een rustplaats langs de Zijderoute, maar ligt al enige tijd in de schaduw van Isfahan.

Het beroemde Ardebil tapijt, dat is te zien in het Victoria en Albert museum in Londen, wordt beschouwd als gemaakt in Keshan in de 16e eeuw. Ook de tapijten van vandaag, die soms worden verkocht onder de naam Kashan , hebben een goede reputatie.

De tapijten zijn handgemaakt in de stad Keshan en omgeving. Hier werden superieure tapijten vervaardigd tijdens de Safavid-dynastie (1502-1736). Na een periode van neergang werden tapijten van hoge kwaliteit opnieuw vervaardigd aan het eind van de 19e eeuw. De tapijten worden vervaardigd met een hoge knoopdichtheid met de perzische knoop, schering en inslag van katoen en de wol voor de pool is van hoge kwaliteit. De patronen bestaan uit prachtig ontworpen medaillons, nissen, bomen en figuratieve motieven maar ook allesbedekkende bloemmotieven komen voor. Overheersende kleuren zijn blauw, rood en beige.

De kwaliteit van deze tapijten variëert aanzienlijk, sommige van dezen zijn niet eens vervaardigd in Keshan, maar worden nog wel verkocht onder deze naam.

Enkele voorbeelden van Keshan tapijten:

Technische specificaties:
Pool: wolgaren van goede kwaliteit, soms is zijde gebruikt
Inslag: katoengaren, 2 inslagen tussen de rijen knopen
Schering: katoengaren of zijde
Knoop: asymmetrisch
Knoopdichtheid: 90.000 - 380.000 knopen per vierkante meter

Het huis van een zakenman in Keshan.
De 8.000 jaar oude Sialk heuvel - een belangrijke archeologische vindplaats in de buurt van Keshan.
Schoolgebouw in Keshan.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: