Beluch

Van een handgemaakt nomadisch tapijt, Beluch.

De Beluchis leven op de grens tussen Iran en Afghanistan. Beluch is een algemene uitdrukking voor nomaden die bestaan uit kleinere stammen met verschillende oorsprong. Hun inkomen bestaat uit landbouw, het fokken van schapen, geiten en kamelen in combinatie met tapijtproductie.

De Beluch tapijten lijken veel ontapijten uit Afghanistan en Turkmenistan. De kleuren zijn vaak donkerrood, donkerblauw, zwart en bruin. De patronen zijn geometrisch met gebogen levensbomen. Ze zijn vaak ontworpen als gebedstapijten met een gebedsnis.

Soms hebben de tapijten decoratieve kelims aan de korte zijden om het tapijt te beschermen tegen slijtage. De lange zijden bestaan vaak uit een groot aantal kabels, gemaakt van geiten- en paardenhaar. De schering is gemaakt van wol of van een mengsel van wol en geitenhaar, terwijl nieuwere tapijten een schering hebben gemaakt van katoen.

De afwerking is van hoge kwaliteit. Deze tapijten zijn strak en dun en geven een gevoel van echt nomadisch handwerk. De tapijten zijn meestal gemaakt in kleine maten met levendige patronen en gebedstapijten komen veel voor.

Deze tapijten worden verkocht in de Stad Mashad in Iran en heten Mashad-Beluch tapijten: terwijl anderen worden verkocht in de Stad Herat in Afghanistan, en dus bekend staan als Herat-Beluch tapijten.

Enkele voorbeelden van Beluch tapijten:

Achterkant van een Bakthiar tapijt.

Technische specificaties:
Pool: wol
Inslag: katoengaren, soms met een blauwe kleur, 1 of 2 inslagen
Schering: katoengaren
Knoop: meestal symmetrisch
Knoopdichtheid: 150.000 - 320.000 knopen per vierkante meter
Maten: vanaf Zaronim tot grote maten

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: