Gabbeh

Een typische Gabbeh tapijt met zijn ruwe uitstraling en een beetje naïef patroon.

Gabbeh (vanuit de perzische Farsi taal; ruw, natuurlijk, origineel) staat voor een ruw en primitief tapijt met patronen veelal geproduceerd door Ghashghai nomaden uit de Farsi provincie in het zuidwesten van Iran. Deze tapijten zijn waarschijnlijk de meest bekende handgemaakte tapijten uit Iran. Ze worden vervaardigd met handgesponnen wol, zowel in de pool als de schering, en de garens worden geverfd met behulp van plantaardige kleurstoffen. De tapijten zijn veel dikker dan andere Perzische tapijten: soms wel 2,5 cm dik.

De patronen van het tapijt zijn van het eenvoudige soort met slechts eenpaar decoratieve elementen, meestal rechthoekige voorwerpen met dieren. Tijdens de laatste decennia hebben de wevers moeten voldoen aan de eisen gesteld vanuit de westerse wereld, en heben hun toevlucht gezocht in het gebruik van grote lichte velden met een terughoudende invulling van de Gabbeh tapijten.

Wevers in India hebben snel gehandeld door deze tapijten te kopiëren, maar er is eengroot verschil tussen eenperzisch en een indiaas Gabbeh tapijt. Dit verschil kan worden bepaald door te kijken naar de kwaliteit van de wol die merkbaar zachter is voor de perzische variant. De perzische variant is ook veel duurzamer en de kwaliteit is zeker beter.

Onhet moment zijn er verschillende namen gegeven aan tapijten: zoals Basic, Amalehbaft, Kashkooli, Luribaft, Sumak en Baluch Gabbeh . Een Gabbeh Kashkooli is een tapijt met een hogere knoopdichtheid en een kortere pool dan de gewone Gabbeh tapijten.

Enkele voorbeelden van Gabbeh tapijten:

Technische specificaties:
Pool: wolgaren
Inslag: wolgaren, over het algemeen 2 inslagen na iedere rij knopen
Schering: wolgaren
Knopen: symmetrisch
Knoopdichtheid: 40.000 - 170.000 knopen per vierkante meter

Inspiratie voor patronen wordt verzameld vanuit de schoonheid van de natuur.
Kamperende nomaden in de woestijn.
De nomaden brengen hun schapen naar de heuvels naar de zomerweidegronden.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: