Klardasht

Een Klardasht tapijt, zie hoe eenvoudig de figuren zijn.

Deze tapijten zijn vrij ongewoon, maar zeer bekend van een aantal antieke schilderijen. Het dorp Klardasht is gelegen in het noorden van Iran, ten zuiden van de Kaspische Zee, vlakbij de Alborz bergen.

De motieven op deze tapijten bestaan normaal gesproken uit een zeshoek, omgeven door witte eenvoudige lijnen en soms zelfs een scarabee in het midden. Onhet middengedeelte van het tapijt, en op de rand zijn decoratieve figuren van meer eenvoudige vormen samen met bloemen. De achtergrondkleur is vaak baksteenrood met donkerblauw en bruin als overheersende kleuren. De pool is gemaakt van dikke wol, de schering van katoen en de knopen zijn Turks. De tapijten zijn zeer duurzaam en hebben een lange levensduur.

De kwaliteit van deze tapijten variëert nogal, tot 1960 waren ze erg goed. Tussen 1965-1980 ging de kwaliteit omlaag toen westerse verzamelaars de wevers dwongen hun patronen en kleuren te wijzigen. Na de revolutie in 1979 ging de kwaliteit omhoog en vandaag de dag is de kwaliteit hetzelfde als vroeger in de oude tijd, zowel qua ontwerp als qua kleuren.

Enkele voorbeelden van Klardasht tapijten:

Technische specificaties:
Pool: wol van goede kwaliteit
Schering: katoen
Knopen: symmetrisch
Knoopdichtheid: 80.000 - 160.000 knopen per vierkante meter

Klardasht in de vroege herfst...
...en in de winter.
Een oud schilderij van Klardasht.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: