Koliai

Een Koliai tapijt, handgemaakt door de semi-nomadische Koliais (Koerdisch).

Het grootste deel van de bevolking in Iran is van Perzische oorsprong, maar er zijn ook minderheden. Een van deze minderheden zijn de Koerden die vooral in de westelijke delen van het land leven in de provincies Kurdestan, Zenjan en Kermanshah. Ze waren gewend om te leven als nomaden, maar zijn tegenwoordig meer gesetteld en beoefenen de landbouw en veeteelt. De mannen zijn te herkennen aan hun kleding met wijde broek en een brede riem. Ongeveer vijf miljoen Koerden wonen in Iran en grote Koerdische gebieden zijn ook te vinden in Turkije en het westen van Irak.

De Koerden staan bekend als goede tapijtwevers. De tapijten zijn stevig vastgebonden met een hoge pool en een verzadigde kleurschaal. Oudere Koliai tapijten worden geweven op een schering van wol terwijl de jongere tapijten een katoenen schering hebben, beiden met twee inslagen tussen de rijen knopen. Hun patronen zijn vaak voorzien van grote, geometrische figuren in doffe kleuren. Een patroon met kleine schuin geplaatste vierkanten komt ook vaak voor. Het vakmanschap is uitstekend, de tapijten zijn zwaar en compact met een goede duurzaamheid. De klassieke maten zijn 150 - 160 x 300 - 330 cm, vrij smal in relatie tot de lengte.

Koerdisch dorpstapijten worden meestal verkocht onder de naam Koliai (ook Kolyai) of Songhur. Andere tapijten geweven door de Koerden zijn de Senneh die elders worden beschreven op deze website.

Enkele voorbeelden van Koliai tapijten:

Technische specificaties:
Pool: ruw wolgaren van goede kwaliteit
Inslag: katoengaren, meestal één inslag na iedere knopenrij
Schering: katoengaren
Knopen: symmetrisch
Knoopdichtheid: 80.000 - 250.000 knopen per vierkante meter

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: