Hamadan

Een mooi en duurzaam tapijt wat overal past, de foto hierboven toont een Hamadan tapijt.

Hamadan is een stad gelegen in het westelijk deel van Iran, 300 kilometer ten westen van Teheran. Het is een van werelds oudste steden en wordt genoemd onder de naam van Ekbatana in de Bijbel, zie het boek van Esther. De stad is een centrum voor de handel met tapijten die worden vervaardigd in de honderden nabijgelegen dorpen en steden. De beste van deze tapijten worden verkocht onder hun eigen naam, zoals Nahaven, Tuiserkan, Malayer van Hosseinabad. Meer eenvoudige tapijten uit het gebied worden verkocht onder de algemene uitdrukking Hamadan.

Ze zijn gemakkelijk te herkennen met hun typische patronen en maten. De motieven zijn zeer uiteenlopend waarbij het medaillon in repeterende patronen voorkomt. Onder de individuele motieven is de Herati het meest voorkomende patroon.

De kleuren worden gedomineerd door nuances van indigo blauw en meekrap rood. Oudere Hamadan tapijten zijn zeer aantrekkelijke producten. In de stad Hamadan zelf werden tapijten vervaardigd met een aanzienlijk hogere kwaliteit. De tapijten werden genoemd Shahr-baff (Shahr = stad, baff = knoop ) en ze zijn vergelijkbaar met Bidjar tapijten: hoewel ze tegenwoordig zelden zijn te vinden op de markt.

De tapijten worden vervaardigd met een glanzend en vaak natuurlijk geverfd handgesponnen garen, dat een zeer duurzaam oppervlak en mooi kleurenspectrum biedt. Gemeenschappelijk voor al deze tapijten is dat ze tegenwoordig zijn gemaakt op een katoenen schering met slechts één inslag. De patronen zijn meestal geometrisch, maar bloemmotieven komen ook voor. De materialen en het ontwerp kan van zeer wisselende kwaliteit zijn.

Oudere tapijten (van voor 1920) zijn vaak gemaakt op een wollen schering, anders dan vandaag de dag waarbij de schering van katoen is. De jongere tapijten (van na 1960) hebben vaak synthetische kleuren en minder fijne wol dan oudere tapijten. De meest voorkomende maten zijn Dozar en Zaronim (ongeveer 200x120 cm en 150x100 cm).

In het algemeen kan van Hamadan worden gezegd dat het goede gebruikstapijten zijn. Voorbeelden van Hamadan tapijten zijn Burchalow, Enjilas, Hosseinabad, Lilihan, Chamse, Zanjan en Malayertapijten. De tapijten worden ook verkocht onder de naam Hamedan.

Enkele voorbeelden van Hamadan tapijten:

Technische specificaties:
Pool: sterk wolgaren van uiteenlopende kwaliteit
Inslag: katoen, één inslag tussen de knooprijen
Schering: katoenen garen
Knoop: symmetrisch
Knoopdichtheid: 90.000 - 300.000 knopen per vierkante meter

De Alisadr grotten buiten Hamadan.
Het Hamadan Avicena-mausoleum.
De Alavian-moskee uit de 11e eeuw.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: