Europese tapijten

Europese tapijtproductie vond voornamelijk plaats in Frankrijk, Engeland, Spanje en Ierland.

Oosterse tapijten begon men te zien in Europa na de kruistochten in de 11e eeuw. Tot het midden van de 18e eeuw werden ze vooral gebruikt als wanddecoraties en op tafels.

Vanaf het begin van de 13e eeuw, kon men de oosterse tapijten zien in onder andere schilderijen vanuit Italië, Engeland en Frankrijk.

Tapijten met Indo-Perzische ontwerpen werden geïntroduceerd in Europa in de 17e en 18e eeuw via de Nederlandse, Britse en Franse Oost-Indische compagnies.

Het Louvre Museum in Parijs waar een grote collectie van tapijten kan worden gezien.

Franse tapijten

De franse productie van handgemaakte tapijten begon in 1608 als een initiatief van Henry IV. De Turkse tapijten dienden als model en de tapijten werden geweefd met symmetrische knopen.

De productie werd in 1628 verplaatst naar een buiten Parijs gelegen enafgesloten zeepfabriek met de naam Savonnerie. De vroegst geproduceerde tapijten werden vaak Lodewijk XII tapijten genoemd, maar dat is misleidend omdat ze waren gemaakt tijdens de eerste regeerperiode van Lodewijk XIV. De tapijten werden versierd met bloemen, vaak in vazen en manden, maar ook militaire motieven en architectuur motieven waren te zien. De patronen werden overgenomen van nederlandse en vlaamse textiel en schilderijen. De meest bekende Savonnerie tapijten: eentotaal van 105, zijn degenen gemaakt voor de "Grand Galerie " en "Galerie d'Apollon " in het Louvre. De periode van grootheid in Savonnerie duurde van 1650 tot 1789.

De productie in Savonnerie werd verplaatst naar Gobelins in Parijs in 1826, eenkoninklijke fabriek voor de productie van geweven tapijten en meubelbekleding. Dit werd gedaan tijdens de franse revolutie en de kwaliteit van de tapijten ging drastisch omlaag gedurende deze tijd.

De productie in de stad Aubusson begon in 1743 in eenkleine privé werkplaats. In Beauvais werden handgemaakte tapijten vervaardigd tussen de jaren 1780 tot 1792. De tapijten gemaakt bestonden uit gekopieerde turkse ontwerpen, maar werden veranderd in eenvoudigere varianten van de Savonnerie stijl.

Tegenwoordig is er geen noemenswaardige productie meer in Frankrijk, maar de stijlen van Savonnerie en Aubusson worden gekopieerd in landen als China, India en Pakistan.

De bekende Tower Bridge in Londen, Engeland.

Engelse tapijten

De techniek gebruikt om tapijten te weven werd voor het eerst uitgevonden in Engeland in het begin van de 16e eeuw. De meeste tapijtfabrikanten kon men vinden in het zuidoosten van Engeland rondde stad Norwich in de 16e en 17e eeuw. De stijlen op de tapijten waren vaak geïnspireerd door Anatolische en Indo-Perzische patronen. Net als door de franse fabrikanten werden symmetrisch knopen gebruikt.

Tegenwoordig bestaan er niet veel tapijten meer van deze leeftijd en de degenen die er nog zijn, zijn in privé bezit en komen oorspronkelijk van Exeter, Moorfield en Axminster . Zowel in Exeter en in Moorfield werkten voormalige wevers van de Savonnerie in Frankrijk, daarom zijn sommige patronen te herkennen van dat gebied. Sommige tapijten van Axminster werden geweven met eenbruine achtergronden met patronen bestaande uit vogels.

Engelse tapijten zullen voor altijd geassocieerd worden met de stad Kidderminster in Worcestershire, wat de kern van de engelse tapijtproductie was gedurende de gehele industriële revolutie.

De kathedraal in Cadiz, in het zuiden van Spanje.

Spaanse tapijten

De productie van tapijten in Spanje gaat terug naar de 10e eeuw. Spanje regeerde over de Moorse moslims van de 8e tot de 12e eeuw die de kunst van het weven van tapijten introduceerden. Als eenresultaat van deze Spaanse tapijten ziet men sterke invloed en van islamitische ontwerpen en motieven, vaak in combinatie met Europese motieven, zoals christelijke symbolen bijvoorbeeld.

Het oudste, nog bestaande tapijt van toen is het Synagoge tapijt daterend uit de 14e eeuw. De patronen in die tijd waren bedekkend, herhaald en geometrisch met elementen van berichten over de christelijke Spaanse families.

Veel van de tapijten gemaakt in de 15e eeuw verzamelden hun motieven van turkse tapijten. De 16e eeuwse patronen op de Spaanse renaissance tapijten werden verzameld van, niet zo origineel, textiele zijden ontwerpen. Twee van de meest populaire motieven zijn slingers en granaatappels. In de 18e en 19e eeuw werden stijlen gekopieerd van franse Aubusson en Savonnerie.

Vandaag de dag is Spanje een van de weinige landen waar nog steeds tapijten worden vervaardigd, ook al is het maar onkleine schaal. De tapijten zijn vaak iets duurder en van hoge kwaliteit. Er is ook eenkleinere productie van goedkopere tapijten in Marokkaanse stijl.

Ierse tapijten

De productie van Ierse tapijten begon in 1898 toen de Schotse textielarbeider Alexander Morton startte met tapijtproductie aan de Ierse westkust. De tapijten werden later bekend als Donegals naar de oosterse traditie van naamgeving van tapijten naar de plaats van oorsprong.

Een aantal fabrieken werd gesloten tijdens de depressie en de productie werd geconcentreerd in de eerste fabriek in Killybegs . Het bedrijf werd later verkocht aan een Iers consortium in 1954, Donegal Carpets Ltd , en de productie werd voortgezet tot 1987, waarna de fabriek werd gesloten.

Desondanks slaagden de inwoners van Killybegs in 1997 erin om de autoriteiten de historische fabriek te laten heropenen. De productie werd weer begonnen in 1999 met de steun van de Ierse overheid. De handgemaakte tapijten die worden geproduceerd in Killybegs vandaag, is de enige productie op de Britse Eilanden. De tapijten worden in opdracht vervaardigd met geselecteerde maten en vaak met abstracte patronen.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: