Pakistaanse tapijten

Belangrijke plaatsen voor de Pakistaanse tapijtproductie.

De productie van tapijten in Pakistan begon op dezelfde manier als in India en toen het land zich afscheidde van India verhuisden de meesten van de wevers, die moslims waren, naar de Pakistaanse kant. De meesten van hen vonden werk in Lahore en Karachi, en onhetzelfde moment begon de overheid de import van kwaliteitsgaren te ondersteunen.

In Pakistan, worden vandaag de dag tapijten gemaakt met fijn Australisch wolgaren wat deze tapijten zeer vergelijkbaar maakt met zijden tapijten. Tapijten met een hoge knoopdichtheid bieden een grotere duurzaamheid voor een lagere prijs dan de perzische.

De pakistaanse tapijten: die tegenwoordig in massa worden geproduceerd (in Lahore, Karachi en Rawalpind), zijn verdeeld in Mori tapijten en Perzische tapijten waarbij 90% van de Mori tapijten een Bochara-achtig patroon en anderen Turkmenistaanse patronen hebben. Ziegler tapijten vervaardigd in Pakistan hebben patronen gekopieerd vanuit oudere tradities uit het Arak district in Perzië. Ook worden hier tapijten vervaardigd geinspireerd door de Kaukasiche tapijten die worden verkocht als "Kazak Fine".

--> Lees hier meer over reproductie!

Enkele voorbeelden van handgemaakte tapijten uit Pakistan:

De tapijten zijn gemaakt van wol, vaak geimporteerd, van verschillende kwaliteit en de schering en inslag zijn gemaakt van katoen. De Mori tapijten zijn geweefd met een enkele schering terwijl de anderen zijn geweefd met een dubbele schering. De dominante kleur op deze tapijten zijn rood maar andere kleuren komen ook voor en de tapijten worden vaak behandeld om te glanzen.

Een gebouw in Bahawalpur.
De Badshai-moskee in Lahore.
Het museum in Lahore, Pakistan.
Een Jaldar motief uit Pakistan.

Tapijten uit Pakistan worden verkocht onder andere namen als Bahawalpur, Hyderabad, Karachi, Multan, Peshawar en Quetta om er maar een paar te noemen.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: