Perzische tapijten

Hierboven worden een aantal Perzische tapijten getoond. Voor het gemak zijn ze in alfabetische volgorde weergegeven. De spelling van de Perzische woorden kan variëren, afhankelijk van hoe de vertaling was van de Perzische geschreven taal naar het Engels. Bijvoorbeeld de stad Isfahan kan ook worden gespeld als Esfahan.

Een kaart met daaroneen aantal belangrijke Perzische tapijtproductie gebieden.

Perzië, het oude naam van Iran , heeft een van 's werelds meest superieure culturen in tapijtproductie. De kunst van het weven en verven is overgeërfd en tapijten van alle stijlen en maten worden hier gemaakt. Het Turks sprekende deel van de bevolking gebruikt vaak de Senneh knoop .

De tapijten vervaardigd in het land worden vaak vernoemd naar het gebied waar ze worden gemaakt, bijvoorbeeld Hamadan, Mashad, Kerman, Shiraz en Bidjar. De tapijten kunnen ook worden vernoemd naar andere etnische groepen zoals de Ghashghais.

Iran

Reliëf van het Sassanidische Rijk in de buurt van de oude Perzische stad Persepolis, ongeveer 90 km ten noordoosten van Shiraz.

Iran is een van de grootste landen in het Midden-Oosten en strekt zich als een brug tussen oost en west. De zijderoute door het land en haar karavanen brachten niet alleen handelswaar, maar verspreidden ook gedachten en ideeën onder de bevolking.

Tot 1934 was Perzië de officiële naam van het land. Tijdens de eerste grote Perzische dynastie (Achemanids 550-330 v. Chr ) strekte het rijk zich uit van Ethiopië tot India en vanaf de Bosporus tot aan Oxus.

De Perzische keizers van toen, Darius en Xerxes regeerden meer dan 28 andere volken. De geschiedenis van het land is dramatisch, heersers zijn gekomen en gegaan. Zowel Djinghis Kahn als Timoer Lenk hebben Perzië geregeerd.

Tijdens de periode van de Safaviden, met name tijdens het bewind van Sjah Abbas de Grote, die regeerde van 1587-1629, werden kunst, architectuur en ambachtelijke producten ontwikkeld. Isfahan werd de nieuwe prachtige hoofdstad van het land. Het land's grote natuurlijke rijkdommen, zoals olie, aardgas en mineralen trok bijvoorbeeld de Russen en de Britten, en in de 20e eeuw ook de Amerikanen.

Sinds 1979 is het land een islamitische republiek. De olie zorgt voor het grootste export inkomen, maar als het gaat om werk dan domineert tapijtproductie. Miljoenen Iraniërs zijn op de een van andere manier betrokken bij de productie van tapijten: hetzij door middel van schapen fokken, snijden, spinnen, verven, weven, wassen, repareren, of verkoop.

De koepel op de prachtige moskee in Isfahan.

Het land heeft een oppervlakte van 1,6 miljoen vierkante kilometer. De bevolking is meer dan 70 miljoen mensen. De meesten van hen zijn afkomstig uit Perzië en onder de meer belangrijke minderheden vinden we de Azerias, Koerden en andere nomaden.

Twee bergketens lopen door het hele land. Vanaf de grens met Turkije, door het zuiden van de Kaspische Zee en naar de Himalaya lopen de Alborz bergen met de uitgedoofde vulkaan Damaven met het hoogste punt on5671 meter boven de zeespiegel. In het westen van Iran van het noordwesten tot aan het zuidoosten, strekt zich het Zagros-gebergte uit met de hoogste tononmeer dan 4000 meter.

Het heilige Zoroaster symbool van Farvohr op een vuurtempel in Yazd.
Iran heeft veel andere soorten natuur, van woestijn tot lichtgroene hoven.
De Alborz bergketen strekt zich uit over het noorden van Iran.

Twee grote woestijnen - Dasht-e-Kavir en Dasht-e-Lut domineren de binnenste delen van het land. De hoofdstad Teheran heeft 12 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Mashad, Tabriz, Isfahan en Shiraz. Voor een bezoeker in Iran wordt het al snel duidelijk dat de tapijten een grote rol in de samenleving spelen. In de grote steden zijn de exclusieve tapijtwinkelsdicht op elkaar gepakt. Op straat ziet men kleine vrachtwagens met tapijten op weg naar bazaars. Weefgetouwen, gereedschappen en garens zijn overal te koop. Buiten op het platteland zijn weefgetouwen zowel te zien in de huizen als in de open lucht. Soms heeft iemand zijn tapijt op straat uitgespreid en wast het met water en een borstel.

Voor veel westerlingen zijn oosterse tapijten synoniem met Perzische tapijten. Dit is natuurlijk niet correct maar de fout is begrijpelijk gezien de invloed van de Perzische tapijtproductie wereldwijd. De Zweedse schrijver Knut Larson zegt in zijn boek over oosterse tapijten: "De Perzen zijn zeer zorgvuldig met het behoud van hun tapijtcultuur. Hun werkwijze van het weven van tapijten is superieur, het is de beste in de wereld."

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: