Afghaanse tapijten

Belangrijke gebieden van tapijtproductie in Afghanistan.

Afghanistan is gelegen in het zuiden van Azië, aangrenzend met Iran en Turkmenistan aan de westkant, Oezbekistan en Tajik in het noorden en samen met Pakistan en China in het oosten. De hoofdstad is Kabul en de grootste deel van het land wordt door bergen bedekt. Slechts één tiende van het land is vruchtbaar, maar behoort wel tot de meest vruchtbare in de wereld. De bevolking, de Afghanen, vertegenwoordigen de meesten van de andere etnische groepen (stammen) waarvan de Pashtuns de grootsten zijn. Andere grote etnische groepen zijn de Tadjics, de Hazars en de Uzbekis.

Het land is vele jaren geplaagd door interne en internationale conflicten, waaronder met grotere westerse mogendheden. Sinds 2004, toen een nieuwe grondwet werd aangenomen wordt het land bestuurd door een president.

Twee van de meest populaire tapijten van Afghanistan zijn Khal Mohammadi en Afghaanse Aqche. Khal Mohammadi zijn handgemaakt door de Turkmanen in het noorden van Afghanistan, en in sommige gevallen kunnen ze ook zijn geknoopt door Turkmanen die de grens zijn overgestoken naar Pakistan. De primaire kleuren zijn donkerrood in verschillende nuances. Voorkomende motieven zijn gls (olalsant als patroon) en achthoekige (achtvormig) vaak gebogen bloemen in donkerblauw, oker en beige. Afghaanse Aqchetapijten zijn handgemaakt door Turkmanen in het centrum en het noorden van Afghanistan.

Pool, schering en inslag bestaan uit wol, geitenhaar en soms ook paardenhaar.

Technische informatie Khal Mohammadi:
Pool: wol
Schering: wol
Knopen: symmetrisch
Knoopdichtheid: 150.000 - 230.000 knopen per vierkante meter
Maten: van 100x150 tot 250x350 cm, 80x120 tot 80x400 cm

Enkele voorbeelden van Khal Mohammadi tapijten:

Technische informatie Afghaanse Aqche:
Pool: wol
Schering: wol
Knopen: symmetrisch
Knoopdichtheid: 80.000 - 180.000 knopen per vierkante meter
Maten: van 100x150 tot 250x350 cm, 80x120 tot 80x300 cm

Enkele voorbeelden van Afghaanse Aqche tapijten:

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: