Machinaal geknoopte tapijten

Machinaal geknoopte tapijten geven een goede kwaliteit voor uw geld.

Het tapijt zoals we dat vandaag kennen is al jaren bij ons, en om te beginnen was het iets dat werd geproduceerd voor eigen gebruik, om warmte en bescherming te bieden in de tenten waarin mensen leefden. De techniek van het knopen en weven van tapijten heeft zich over de jaren ontwikkelt en de motieven werden meer en meer gedetaileerd. Het was toch nog een uniek handwerk voor privé gebruik.

In de 19e eeuw, als industrialisatie in een stroomversnelling komt wordt ook het weefgetouw verder ontwikkeld, en wordt meer en meer geautomiseerd. Dit betekende dat ook meer geindustrialiseerde tapijtproductie kon beginnen en in Engeland werden machinaal geknoopte tapijten geproduceerd op grote schaal in plaatsen zoals Axminster en Wilton, wat ook de oorsprong is van deze beroemde tapijt soorten. Over de jaren werden productietechnieken meer en meer geavanceerd en tegenwoordig zijn de meeste tapijten op de markt machinaal geknoopt.

De huidige machinaal geknoopte tapijten zijn van een hoge kwaliteit en het vergt tijd voor het getrainde oog om de verschillen te zien tussen een handgeknoopt tapijt en een machinaal geproduceerde. Het grootste verschil dat men kan zien is dat machinaal geknoopte tapijten niet de ziel hebben die het kunstwerk van handgeknoopte tapijten hebben.

Productietechnieken

Er zijn belangrijke verschillen in het productieproces tussen handgeknoopte tapijten en machinaal geknoopte tapijten.

Machinaal geknoopte tapijten worden geproduceerd door middel van duizenden rollen van draad die worden ingevoerd in een gigantisch mechanisch weefgetouw, die snel het tapijt weeft volgens een gekozen patroon. Gedurende de productie, welke wordt uitgevoerd in vaste breedtes, kunnen andere patronen en maten tegelijkertijd worden geproduceerd, hetgeen betekent dat er een minimaal materiaal verlies is zodra de machine draait. Er zijn echter bepaalde beperkingen, zoals dat het aantal kleuren in een tapijt beperkt is, meestal kunnen tussen de 8 en 10 kleuren worden gecombineerd om een breder kleurspectrum te verkrijgen. Nadat de tapijten zijn geweefd worden de verschillende patronen en maten van elkaar gescheiden, waarna ze worden getrimd/gerand voor optimale duurzaamheid. Een aantal tapijten worden achteraf versierd met franje, welke aan de korte einden worden genaaid, tegenovergesteld ten aanzien van de franje die deel is van de tapijtscheringdraden zoals het geval is in handgeknoopte tapijten.

Het maken van een machinaal geknoopt tapijt duurt ongeveer een uur afhankelijk van de grootte, vergeleken met een handgeknoopt tapijt welke maanden of zelfs jaren kan duren, wat dan ook de belangrijkste reden is dat machinaal geknoopte tapijten beduidend goedkoper zijn.

Duizenden draden zijn nodig in de productie en deze vormen het patroon van het tapijt.

Tapijten op het weefgetouw...
Enorme machines worden gebruikt.
Zo veel draden...

Zo veel keuzes

Tegenwoordig er is een enorm aanbod om uit te kiezen als het gaat om machinaal geknoopte tapijten: zowel met betrekking tot modellen alsmede de kwaliteit. Men kan kiezen uit moderne designs in een reeks van verschillende kleuren en van oosterse tapijten met een reeks van verschillende patronen. Naarmate de productie meer mechanisch is, wordt het ook gemakkelijker om snel kleinere collecties voor geselecteerde markten te maken.

Grootte gewijs is het assortiment breed en het is meestal gemakkelijk om het juiste tapijt in de juiste maat te vinden. Dankzij een efficiënte productie is de prijs van machinaal geknoopte tapijten laag wat het mogelijk maakt om vaker thuis van tapijt te wisselen.

Materialen

Normale materialen in machinaal geknoopte tapijten zijn wol, viscose en chenille.

Machinaal geknoopte tapijten zijn momenteel beschikbaar in een reeks verschillende materialen en materiaalcombinaties. Er zijn mechanisch geproduceerde tapijten in natuurlijke materialen, zoals wol en katoen, maar ze komen ook met synthetische vezels en materialen voor. Ontwikkeling is constant en er worden inmiddels tapijtmaterialen gezien waarvan het min of meer onmogelijk is om vlekken op te maken, maar deze zijn momenteel nog relatief duur. Alle materialen hebben hun eigen unieke eigenschappen, met zowel voordelen alsmede nadelen.

VISCOSE

Viscose is een kunstmatige vezel vergelijkbaar met zijde en is gebaseerd op natuurlijke materialen zoals katoen of cellulose. Het materiaal is erg zacht en is daarom een belangrijke element in kunstzijde (rayon). Deze eigenschappen houden in dat viscose vaak wordt gebruikt in de productie van tapijten om details te benadrukken en om de tapijten een prachtige glans te geven. Sommigen viscose tapijten geven soms vezels af, welke haar oorzaak vindt in het gebruik van slechte kwaliteit van ruwe materialen gedurende de productie van de vezels. Het zijn korte vezels in het kleed die gedurende het gebruik naar het oppervlak komen. Dit kan echter vermeden worden door de tapijten na productie te wassen, hetgeen niet alleen minder afstoot geeft, maar ook een meer glanzend kleed.

WOL

Wol wordt meestal geassocieerd met schapenvacht, maar wol kan ook van andere dieren komen. Zodra wol is geschoren wordt het gesponnen in garen welke dan wordt geverfd. Dit materiaal in tapijten heeft een vuilafstotend effect en hoe hoger het gehalte aan lanoline, hoe zachter de wol en hoe mooier de glans. De wol gebruikt in machinaal geknoopte tapijten is gedeeltelijk versterkt met een kern van synthetische vezels om de duurzaamheid te versterken, maar ook om ervoor te zorgen dat het niet splitst gedurende het eigenlijke productie proces.

--> Lees hier meer over wol.

SYNTHETISCHE WOL (POLYPROPEEN)

Polypropeen (ook bekend als polypropylene ) is een chemisch geproduceerd milieuvriendelijk kunstmatige vezel. Het is één van de meest voorkomende thermoplastische op de markt en volgens het Deens Bureau voor milieubescherming, heeft het van alle plastics het minste effect op het milieu. Het materiaal heeft een hoge weerstand tegen slijtage en kan goed tegen warmte, maar is gevoelig voor kou. Kleden geproduceerd met synthetische wol hebben een goede prijs en zijn ideaal voor mensen met allergieen voor bijvoorbeeld natuurlijke materialen. Het materiaal geeft geen vezels af, is gemakkelijk schoon te maken en wordt vaak gebruikt in de productie van machinaal geknoopte tapijten: voornamelijk vanwege haar eigenschappen.

KATOEN

Katoen is een textielvezel van de katoenplant. Het materiaal is zeer duurzaam, kan goed tegen wassen en wordt vaak gebruikt in de productie van kleren en ander textiel. Katoen is significant duurzamer dan bijvoorbeeld jute welke veel wordt gebruikt in verschillende tapijten en gevoelig is voor slijtage tijdens gebruik.

--> Lees hier meer over katoen.

CHENILLE

Chenillegaren wordt gemaakt van andere materialen, zoals katoen, rayon of acryl, door het draaien van garen rond een dikkere draad. Het garen wordt daarom dik en zacht en geeft een opwindend relief patroon dankzij de uitstekende garenvezels van de gedraaide garens. Het wordt meestal gebruikt in machinaal geknoopte tapijten samen met viscose, wat het patroon doet oplichten.

JUTE

Jute is een subtropische plant die groeit in plaatsen als India, China en Thailand. De stof wordt geproduceerd van de stengels van de plant. Jute vezels zijn vaak kort, wat het moeilijk maakt om te draaien, en dus wordt er tijdens het spinnen smeermiddel toegevoegd. Het product is relatief goedkoop om te maken en wordt gebruikt in een aantal machinaal geknoopte tapijt scheringdraden, die een wat meer rigide tapijt creëeren, in tegenstelling tot katoen, die een kleed soepeler maken.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: