Isfahan

Foto van een handgemaakt Isfahan in een smaakvolle badkamer.

In het midden van Iran met het Zagros-gebergte aan de linkerkant en de woestijn rechts ligt de stad Isfahan. Tegenwoordig is het een belangrijke industriële stad met een bevolking van 1,2 miljoen inwoners. Voor veel mensen is Isfahan waarschijnlijk de belangrijkste attractie in Iran. De stad is architectonisch gezien een meesterwerk en één van de mooiste in de islamitische wereld. Het grote Imam plein met twee moskeeën in combinatie met de paleizen, de parken en de oude bruggen zorgt voor een sfeer waarmee de bezoeker het gevoel krijgt dat dit de echte Oriënt is.

Isfahan was de hoofdstad van het land tijdens de Safawiden dynastie (1502-1736). De machtige Shah Abbas (1587-1629) was een groot voorstander van architectuur, kunst en handwerk. Tijdens zijn tijd werd het Emam plein gebouwdals een grote karavaan. Aan het zuidelijke einde rijst de enorme Emam moskee. Er wordt gedacht door veel mensen de mooiste moskee van het land. Op een van de lange zijden ligt de Lotfollah moskee en daar tegenover het Ali Qapo paleis. Het hele plein wordt omringd door winkels met miniaturen, goud, snoep en textiel tezamen met heel veel theehuizen. De grote bazaar strekt zich uit van het noordelijke deel van het plein, in totaal 5 kilometer, naar de oudere delen van de stad en de Jame moskee uit de 11e eeuw. Het is gemakkelijk voor een bezoeker te realiseren wat de betekenis is van een Perzisch gezegde uit de 16e eeuw: "Isfahan nesf-e Jahan - Isfahan is de helft van de wereld" .

In de stad en in de omgeving is een groot aantal werkplaatsen te vinden. Velen van hen hebben een wereldwijde reputatie, zoals Seirafian, Davari, Enteshar en Haghighi. De patronen zijn vaak geïnspireerd door de moskee tegelwerken, van de tuinen van de steden en paleizen. Tapijten van Isfahan hebben hoge klasse als het gaat om de samenstelling van de patronen, materialen en ontwerpen. Ze worden gekenmerkt door dunne tapijten met een extreem hoge knoopdichtheid (Shah Abbas patroon) maar figurale motieven komen ook voor.

Langs de grote winkelstraten staan de tapijtwinkels zeer dicht bij elkaar, en in de hotels worden beurzen aangeboden om kopers aan te trekken. Er zijn ook grotere tapijtbazaars in het omliggende platteland, voor de verkoop van de Yalameh en Bakhtiar tapijten bijvoorbeeld. Deze tapijten worden ook verkocht onder de naam Esfahan

--> Lees hier meer over exclusieve tapijten!

Enkele voorbeelden van Isfahan tapijten:

De twee gekleurde draden in de schering, in het witte gedeelte, markeren de kwaliteit van een Isfahan tapijt.

Om de kwaliteit van een Isfahan tapijt te controleren kan men een kijkje nemen op de achterkant van het tapijt aan de rand. Het aantal verschillend gekleurde draden in de schering is te zien in gelijke intervallen (zie figuur). Dit is de zogenaamde "kheft" en zijn een keurmerk in het handgemaakte Isfahan tapijt.

Als u de draden telt binnen 1 meter in het tapijt, dan variëert het aantal tussen de 7 tot 16 draden, en hoe hoger het aantal draden, des te fijnere en hogere knoopdichtheid het heeft.

Technische specificaties:
Pool: wol van goede kwaliteit, vaak kurkwol of zijde
Inslag: katoenen garen of zijde
Schering: katoenen garen of zijde
Knoop: asymmetrische
Knoopdichtheid: 650.000 - 850.000 knopen per vierkante meter

De brug van de 33 bogen, Si-o-Se Pol in Isfahan.
De ingang van de Emam moskee.
De Emam moskee gezien vanaf het Naqsh-e Jahan plein.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: