Historie

Detail van het beroemde Pazyryk-tapijt.

De kunst van het tapijtmaken is waarschijnlijk ontwikkeld op de vlakten van Centraal Azie zo ongeveer 1000 jaar geleden. De nomaden hadden behoefte aan enige bescherming tegen de koude winters, iets dat gemakkelijker gehanteerd kon worden dan de gebruikte schapenvacht bekledingen. Tegelijkertijd maakten ze ook decoraties voor hun tenten. De gebruikte materialen voor de schering, inslag en pool kwamen vanuit de kuddes geiten en schapen.

De weefgetouwen, in hun eenvoudigste vorm, waren gemaakt van twee houten ribben vastgemaakt aan de grondwaartussen de schering werd bevestigd. Deze horizontale weefgetouwen, die nu nog door de nomaden worden gebruikt hebben het voordeel dat ze gemakkelijk zijn op te vouwen en kunnen worden verplaatst naar het volgende kamp.

De patronen op deze vroege tapijten waren samengesteld uit geometrische gebogen motieven.

Een Gabbeh tapijt wordt nog steeds op dezelfde manier geknoopt zoals het al honderden jaren is gedaan.

De handgemaakte tapijten zijn gemaakt van vergankelijke materialen en zeer oude vondsten zijn zeldzaam. Het oudst bekende tapijt is gevonden in 1947 bij opgravingen in Siberië. Genoemd naar de plaats van de ontdekking van het tapijt is de naam Pazyryk-tapijt van het Gorny-Altai tapijt. Het meet 183x200 cm en heeft een knoopdichtheid van ongeveer 360.000 knopen per vierkante meter. Het maken ervan was een enorme prestatie en het tapijt heeft een hogere knoopdichtheid dan de meeste tapijten in de winkels vandaag. Het patroon is zeer interessant, het midden bestaat uit een lint motief, in de rand kun je een processie zien met herten en in een andere krijgers op paarden. Dit tapijt is waarschijnlijk vervaardigd in het Armenië van Perzië rond 400 voor Christus. Toen het werd gevonden was het diep bevroren in een blok ijs, vandaar dat het zo goed bewaard is gebleven. Het tapijt kan worden bezichtigd in het "State Hermitage Museum" in Sint Petersburg, in Rusland.

Het beroemde Ardabil-tapijt.

In de 16e eeuw, onder de bescherming van de keizers, werd de kunst van het tapijtmaken ontwikkeld in zowel Perzië als India zowel technisch als artistiek. Bijvoorbeeld in de keizerlijke hofwerkplaatsen. Uit deze periode stamt één van mooiste, wellicht het meest beroemde tapijt in de wereld, het Ardabiltapijt, wat te zien is in het Victoria en Albert Museum in Londen. Het meet 534x1152 cm en is waarschijnlijk gemaakt in de stad Kashan in Perzië door Maqsoed. Het tapijt gaat terug tot het Islam jaar 946, dat is 1539 AD en het duurde 3 jaar voor 5 wevers om het tapijt, besteld door Shah Tahmasp voor de Safi moskee, te voltooien.

Oorspronkelijk waren er twee tapijten: maar een werd er opgeofferd om de andere te repareren. Het best bewaarde tapijt is te zien in het Victoria en Albert Museum in Londen. De overgebleven resten van het geofferde tapijt kunnen worden bekeken in het Los Angeles County Museum, in de VS. Het tapijt werd gemaakt met perzische knopen, een pool van wol, schering en inslag van zijde, en met een knoopdichtheid van 518.000 knopen per vierkante meter. Het tapijt werd in de 19e eeuw verkocht, om te betaland voor de reparatie van de grote moskee Ardabil, in het noorden van Perzië.

Ruïnes in Pasargad, een prehistorische Perzische stad op de vlakten van Morghab, ongeveer 90 km ten noordoosten van Shiraz, Iran.

In "Het Museum van de Nationale Oudheden in Zweden" kun je het "Marby Tapijt" bewonderen. Dit tapijt werd gemaakt in Turkije in het begin van de 15de eeuw en werd naar Stockholm gebracht via een klein dorpje genaamd Marby.

Misschien wel de meest belangrijke schat in het Stockholm kasteel is het Perzische jachttapijt uit de laat 16e eeuw. Dit tapijt is waarschijnlijk naar Zweden gebracht vanuit het soevereine huis van Holstein-Gottorp als onderdeel van de huwelijksjurk van de toekomstige koningin Hedvig Eleonoras voor haar huwelijk met Karl X Gustav.

Reliëf van Ardashir in Naqsh-e-Rustam, daterend uit het Sassanidische Rijk.
Prehistorische resten in de buurt van Persepolis, Iran.
De oude ”Stad van klei” in Meybod, in de buurt van Yazd.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: