Tapijtwoordenlijst: J-L

Jachttapijt, meestal een handgeknoopt tapijt gedomineerd door jachtmotieven.

Jachtmotief, een veel voorkomend motief op Perzische tapijten die vermoedelijk afkomstig zijn van Chinese schilderijen met jachtscenes. In de motieven ziet men vaak jagers op hun paarden, herten, roofdieren en bloemrijke bomen dit alles omgeven door een zware rand.

Jaipur tapijten, handgeknoopte tapijten vervaardigd in het district Jaipur in India.

Jerevan tapijten, of Yerevan tapijten , handgeknoopte tapijten van de stad Jerevan in Armenie. Oudere Jerevan tapijten zijn fel begeerd en worden vaak ook wel Eriwan - of Erevan tapijten genoemd. De tapijten die nieuw zijn geproduceerd komen met patronen geleend van het hele Kaukasiche gebied.

Jomut tapijten, een andere naam voor Yomut tapijten.

Joraghan tapijten, handgeknoopte tapijten in ruwe wol uit het district Hamadan, Iran.

Joshagan tapijten, of Djoscheghan tapijten , handgeknoopte tapijten van de stad Joshagan in centraal Iran. Een medaillon met ruit motieven op deze tapijten zijn de meest voorkomende, maar ook Mina Khani motieven, g¸l in henna motieven en treurwilg motieven komen voor. De grondkleur is blauw, beige of rood en nieuw gemaakt Joshagan tapijten staan bekend om hun goede handwerkkwaliteit.

Jozan tapijten, of Josan tapijten , zijn vervaardigd in het dorp Jozan in Iran. Ze zijn van hoge kwaliteit en zijn geinspireerd door de Saruwe tapijten van de vroege 20e eeuw. De patronen zijn wat zachter met ceremonieel getekende motieven van vazen of medaillons met of zonder hoekmotieven. De tapijten worden ook wel Jozan-Saruwe of Malayer-Saruwe genoemd en de kwaliteit is vergelijkbaar met Saruwe en Malayer.

Jufti knoop, een tapijtknoop waar de Turkse of Perzische knoop is geknoopt rond vier scheringdraden inplaats van twee. Op deze manier duurt het korter om het tapijt te knopen, maar je krijgt wel een veel minder duurzaam oppervlak op het tapijt.

--> Lees hier meer over Jufti knopen!

Jute, Co'rchorus , een familie van limeplanten met meer dan 40 soorten kruidenplanten. Het materiaal werd vroeger gebruikt voor de schering in Indo tapijten: maar verschafte geen enkele duurzaamheid omdat het hard and broos is.

Kaba-Karaman tapijten, zijn geknoopt in de stad Karaman in het district Konya in Turkije door nomaden. De tapijten vaak met ruwe knopen, hebben Kaukasiche patronen.

Kabistan, een meer exclusieve naam in de handel van Shirvan tapijten van een bepaalde maat (Kelley).

Kaiseri tapijten, een andere naam voor Kayseri tapijten.

Kamelenhaar, de wol van het haar van de kameel komt nog maar zelden voor in de tapijtproductie van tegenwoordig vanwege de niet zo plezierige geur die wordt afgegeven als het warm en vochtig weer is.

Karabach tapijten, of Karabagh tapijten , handgeknoopte tapijten van de zuidelijke Kaukasus. Deze tapijten hebben vaak geometrische patronen, maar ook geinspireerde gestileerde bloemenmotieven uit Iran, inclusief rozen en bloemen onder Franse invloed. De tapijten hebben vaak dubbele rijen van knopen tussen de inslagen, een pool van wol in cochenill-rood veel voor.

Karachi tapijten, handgeknoopte tapijten uit de stad Karachi in Pakistan en haar omringende gebieden.

Karachon tapijten, handgeknoopte tapijten van Kaukasus, zie Kazak tapijten .

Karadagh tapijten, handgeknoopte lopers uit het district Karabagh vlakbij de grens met de Kaukasus.

Karadja tapijten, een andere naam voor Karaje tapijten .

Karagheus tapijten, handgeknoopte tapijten van het district Hamadan in Iran. Deze tapijten hebben vaak een fijnere kwaliteit met geometrisch getekende medaillons die Feraghan tapijten vertegenwoordigen.

Karaja tapijten, een andere naam voor Karaje tapijten.

Karaje tapijten, of Karadja, Karaja tapijten, handgeknoopte tapijten van het gebied rond het dorp Karaje in noord-westelijk Iran. Het centrale deel van de tapijten zijn rijkelijk versierd met diverse geometrische medaillons gedomineerd door rode en blauwe kleuren. De Karaje tapijten zijn geknoopt met de Hamadan techniek, met één inslagdraad. Kleine maten (tot en met Dozar) en lopers zijn het meest voorkomend.

Karatjon tapijten, handgeknoopte tapijten van de dorp van Karatjonin in Georgie. Zie Kazaktapijten.

Karistan tapijten, een soort handgeknoopte tapijten uit Roemenië.

Kashan tapijten, een andere naam voor Keshan tapijten .

Katoen, Gossypium , van de familie van Malvaplanten, komt voor in tropische en sub-tropische gebieden. Eén van de meest belangrijke materialen voor de productie van tapijten.

--> Lees hier meer over katoen!

Kaukasische tapijten, handgeknoopte tapijten van de gebieden uit het zuiden, ten oosten en noorden van de Kaukasus.

--> Lees hier meer over Kaukasische tapijten!

Kelim, (Turks kilim , van het Perzische woord gilim "ruw gemaakte deken "). Dit is de meest voorkomende soort handgemaakt oosterse platweven. Kelim is ook de benaming voor de weeftechniek waar het patroon is gemaakt door de inslagdraden die losser zijn gespannen dan de schering en deze compleet bedekken als ze worden samengevoegd. De techniek, welke bestaat in een aantal variaties, houdt in dat de inslag niet de hele breedte van het tapijt bedekt, maar "draait" als men de kleur wil veranderen. Bij het veranderen van de kleur wordt een vertikaal gat veroorzaakt, een gleuf, welke niet te lang mag zijn vanwege de duurzaamheid wordt daarom vaak zijdelings verplaats. Dit creeert de karakteristieke trapachtige diagonale patronen. De meesten van de weefsels zijn gelijkzijdig en hebben bedekte draadeinden. Anatolische kelims hebben deze losse einden vaak aan de achterkant en zijn meestal, vanwege de kleine weefgetouwen, geweefd in twee lengtes (met passende patronen zodat ze kunnen worden samengenaaid). De patronen zijn traditioneel en niet beinvloed door de Europese stijlen. Uitgebreid Kelim weven komt veel voor in bijvoorbeeld de Taurusbergen in Turkije, Kaukasus en noordwestelijk en zuidelijk Iran.

--> Lees hier meer over kelims!

Kellegi, een benaming voor het tapijt wat vaak dwarsgeplaatst wordt in de set van tapijten waar een Iraanse familie vaak een kamer mee decoreert. Kellegi heeft ook de naam verschaft aan de tapijt benaming Kelley.

Kelley,kellei, maat benoeming voor handgeknoopte tapijten waarvan de lengte meestal groter (300-400 cm) in vergelijking tot haar breedte is (alhoewel minstens 120 cm).

Kemere tapijten, handgeknoopte tapijten van een sterk type uit het district Irak-Ajemi .

Kenaréh, maat benaming voor oosterse tapijten: lopers, met een maximum breedte van 120 cm.

Kerman tapijten, Kirman tapijten, handgeknoopte tapijten uit de stad Kerman in zuidoostelijk Iran.

--> Lees hier meer over Kerman tapijten!

Kerman-Afshar tapijten, handgeknoopte tapijten uit zuidoostelijk Iran.

--> Lees hier meer over Afshar tapijten!

Kerman-Lavar tapijten, of Kerman-Rave r tapijten, handgeknoopte tapijten uit de stad Ravar noordelijk van de stad Kerman in zuidoostelijk Iran. Men neemt aan dat de beste Kerman tapijten hier zijn geknoopt. Tegenwoordig worden Ravar of de afleiding Laver (Lavar) gebruikt als een handels- en kwaliteitsbenaming, soms zelfs op Kerman tapijten van relatief lage kwaliteit.

--> Lees hier meer over Kerman tapijten!

Keshan tapijten, of Kashan tapijten , handgeknoopte tapijten uit de stad Kashan en haar omgeving in centraal Iran.

--> Lees hier meer over Keshan tapijten!

Khal Mohammadi, tapijten die zijn vervaardigd in dorpen en in werkplaatsen in Afghanistan onder leiding van Khal Mohammadi . De tapijten zijn erg duurzaam en worden beschouwd als de beste tapijten met de hoogste kwaliteit uit Afghanistan vanwege het gebruik van natuurlijke kleurstoffen in een excellente manier. Ze kunnen soms zelfs worden gemaakt in Pakistan door vluchtelingen uit Afghanistan die de grens zijn overgevlucht.

--> Lees hier meer over Afghanistaanse tapijten!

Khamse tapijten, handgeknoopte tapijten van het gebied rond Khamse noord van de stad Hamadan in noord-westelijk Iran. Zie ook Hamadantapijten.

Kheeft, een soort kwaliteitsmarkering op Isfahan tapijten: bestaande uit andere kleuren op de scheringdraden.

--> Lees hier meer over Kheeft en Isfahan tapijten!

Kheshti, een andere naam voor tuinmotief.

--> Lees hier meer over patronen!

Khila tapijten, handgeknoopte tapijten van de gebieden rond Baku in Azerbajdzjan.

Khorasan tapijten, handgeknoopte tapijten van de provincie Khorasan in het noordoosten van Iran. De tapijten hebben een hoge knoopdichtheid op een schering van katoen met typisch Perzische patronen: medaillons, palmbladeren, arabesken, Mir-e butha en Herati patronen. Het bijzondere van deze tapijten is het zorgvuldige gebruik van cochenil-rood en een pool dat ondanks de hoge kwaliteit zowel zacht als buigzaam is. De Khorasan tapijten zijn vervaardigd in verschillende maten en behoren tot dezelfde groep tapijten als de Mashad, Dorukhsh, Birjen, Moud, Nain en Kashmar tapijten.

--> Lees hier meer over Perzische tapijten!

Khorjin, een kleine zadeltas uit Perzië en Turkije.

Kiaba, een maatbenaming voor oosterse tapijten. Maten van meer dan 170x270 cm of langer.

Kilim, een andere naam voor Kelim.

Kirman tapijten, een andere naam voor Kermantapijten.

Kirman-Laver tapijten, een andere naam voor Kerman-Ravar tapijten .

Kir-Sher tapijten, handgeknoopte tapijten uit de stad Kir-Sher in Turkije.

Kizyl-Ajak tapijten, handgeknoopt tapijt van het gebied tussen de stad Kerki en de rivier Amu Darja in Turkmenistan.

Klardasht tapijten, deze tapijten zijn vervaardigd in het dorp Klardasht in noordelijk Iran.

--> Lees hier meer over Klardasht tapijten!

Koerdische tapijten, tapijten die zijn vervaardigd door Koerdische nomaden, semi-nomaden en inwoners voornamelijk in westelijk Iran en zuid-oostelijk Turkije. Er is ook een kleinere enclave van tapijtknopende Koerden in het gebied Quchan in noordwestelijk Iran. Koerdische tapijten vervaardigd voor Wereld Oorlog II hebben vaak een schering van wol, terwijl meer recente tapijten vaak een Schering hebben gemaakt van katoen. Het aantal inslagdraden zijn 2-4 tussen de rijen knopen en de motieven zijn zwaar gestileerd, vaak geometrisch en met ruwe zwaar contrasterende karakteristieke kleuren. Sommigen van de Koerdische tapijten zijn inclusief de Bakhthiari, Bijar, Goltuk, Koliai en Senna tapijten.

Koliai tapijten, handgeknoopte tapijten vervaardigd door semi-nomadische Kolyais (Koerden) van het gebied rond de stad Songhor in westelijk Iran.

--> Lees hier meer over Koliai tapijten!

Koltuk tapijten, een andere naam voor Goltuktapijten.

Kolyai tapijten, een andere naam voor Koliai tapijten .

Komat tapijten, handgeknoopte tapijten van een middeldikke kwaliteit uit het district Irak-Ajemi .

Konya, of Konia tapijten , handgeknoopte tapijten uit Konya in Turkije. Oudere voorbeelden, van de 19e eeuw en daarvoor, hebben vaak randen op de korte zijkanten die anders zijn dan degenen op de langere zijkanten. De nieuwere tapijten zijn geheel vervaardigd van wol en in maten tot en met Dozar. Het patroon, vaak Mihrab, zijn summier en met een warme rode kleur.

--> Lees hier meer over Turkse tapijten!

Koy tapijten, handgeknoopte tapijten uit het district Azerbaijan die lijken op de Tabriz tapijten .

Kula, of Kulah tapijten , handgeknoopte tapijten uit de stad Kula in westelijk Turkije. In nieuwere en oudere Kula tapijten zien we een speciale koprand bestaande uit diverse dunne lijnen met kleine bloemmotieven, alsmede mihrab patronen voorkomen.

Kum-Kapu tapijten, handgeknoopte tapijten uit de stad Kumkapi in Istanbul in Turkije. De tapijten hebben een erg hoge knoopdichtheid en hebben Perzische patronen die vaak zijn gemaakt van zijde met goud- en zilverdraden. Ze werden geknoopt tussen 1890 en 1910 (ongeveer) door geimmigreerde Armeniërs uit Kayseri in centraal Turkije en de tapijten zijn erg zeldzaam vandaag. Kum-kapu wordt ook gebruikt als een kwaliteitsbenaming voor de beste Anatolische zijdetapijten.

Kurkwol, het fijnste deel van de wol, geknipt van de nek van schapen.

--> Lees hier meer over wol!

La (Farsi woord voor laag) . In samenhang met Nain tapijten komen de kwalificaties 4La, 6La en 9La vaak voor. Deze benamingen worden gebruikt om de kwaliteit van een Nain tapijt weer te geven en verwijst naar het aantal draden dat is gebruikt voor iedere scheringdraad gedurende productie. Hoe lager het aantal de meer exclusief en hogere knoopdichtheid het tapijt heeft. Het is mogelijke te controleren hoeveel lagen er zijn gebruikt door het aantal draden te tellen in een van de franjes van de tapijten - als je 6 draden ziet is het een 6La tapijt. Met andere woorden: hoe lager het aantal hoe fijner en meer exclusief en duurder de tapijten. Zie de volgende kwalificatie: 4La = exclusieve kwaliteit - 6La = extra fijne kwaliteit - 9La = goede kwaliteit. Tegenwoordig is erg moeilijk nog een Nain 4La tapijt te vinden.

--> Lees hier meer over Nain tapijten!

Lâdik tapijten, handgeknoopte tapijten van het dorp Lâdik in Turkije. Deze extreem zeldzame tapijten werden vervaardigd tussen 1600 en 1880 (ongeveer), met Mihrab patronen en gestileerde tulpen. Nieuwere tapijten komen vaak met een aantal andere patronen en zijn van verschillende kwaliteit.

Lahore tapijten, handgeknoopte tapijten van de stad met dezelfde naam in Pakistan.

Laver-Kerman tapijten, handgeknoopte tapijten van zuid-oostelijk Iran. Zie ook Kerman-Ravar tapijten.

Leiha tapijten, handgeknoopte tapijten uit de stad Leiha in Pakistan, vlakbij de grens met India.

Lesghi tapijten, een andere naam voor Lezgi tapijten.

Lesghiantapijten, een andere naam voor Lezgi tapijten.

Levensboom, een gedetailleerd patroon met Boedistische Moslim symbolen die ook wortels hebben in de Europese en Noorse mythologie. Vaak terugkerend op gebedstapijten. Kan ook worden gevonden als een tapijt met hoge knoopdichtheid met wol van Nieuw Zeeland.

Lezgi, Lesghi of Lesghian tapijten , handgeknoopte tapijten van noord-westelijk Daghestan in Kaukasus. Het meest voorkomende patroon is een twaalfpuntige ster, een zogenaamde Lesghister. Tapijten vervaardigd na 1925 hebben grote overeenkomsten met Daghestan tapijten .

Lilihan, of Lilian tapijten , handgeknoopte tapijten van het dorp Lillihan in het district Arak in westelijk Iran. De tapijten komen vaak met een rood centraal veld met bloemenslingers rond een medaillon met een gestileerd kruis. Door het gebruik van één inslagdraad en een Turkse knoop is deze technisch gezien een Hamadan tapijt.

Loper, Perzische Kenareh, een maatbenaming voor een handgeknoopt tapijt waarvan de lengte minstens drie keer zo lang is als de breedte. De lengte is minstens 2.5 m en de breedte tussen de 0.5 m en 1.2 m.

Lorestan, Luristan of Loristan tapijten , handgeknoopte tapijten gemaakt door de Lurs zuid-west van Isfahan in Iran. De tapijten hebben een schering gemaakt van garen van wol en geitenhaar, en soms katoen. De patronen zijn geometrisch, voornamelijk in donkerblauwe en rode kleuren en de lange zijkanten (Shirazi) zijn vaak twee-gekleurd.

Lori tapijten, ook wel genoemd Lorestan of Luristan tapijten: zijn geknoopt door nomaden stammen in de westelijke delen van Perzië. De tapijten staan bekend om hun goede prijs ? kwaliteit verhouding.

Lotto tapijten, handgeknoopte Anatolische tapijten van de 16e eeuw en later. De tapijten zijn genoemd naar Lorenzo Lotto , die ze afbeeldde. De tapijten behoren tot de groep van Usak tapijten en hebben geometrische patronen in geel op een rode bodem.

Luristan tapijten, een andere naam voor Lorestantapijten.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: