Tapijtwoordenlijst: U-Z

Usak tapijten, een andere naam voor Ushak tapijten .

Ushak, of Usak tapijten , handgeknoopte tapijten uit de stad Ushak in westelijk Turkije. Tussen de 16e -19e eeuw werden hier vele beroemde tapijtstijlen geknoopt, zoals de Bird-Uhsak tapijten en Stern-Ushak tapijten. Lotto tapijten tezamen met een meer Perzisch geinspireerd medaillon tapijt. De tapijten zijn geheel geknoopt in wol, met rood als de dominerende kleur. Een afname van de kwaliteit begon rond 1850 en de hedendaagse productie wordt als minder interessant beschouwd.

Vagire, Handgeknoopte kleinere tapijten. Wordt vaak gebruikt als een proefstuk voor een tapijt. Of een kleiner deel van het tapijt wordt nagemaakt of zoals bij sommige van de grotere tapijten bestaande patronen en kleuren worden getoond. Het gebied rond Bijar in noordwestelijk Iran is een grote plaats voor de productie van deze stalen.

Vase tapijten, handgeknoopte tapijten uit de 17e en 18e eeuw, vervaardigd in de stad Kerman in zuidoostelijk Iran. Sinds de patronen een centraal motief missen, dient het te worden bekeken vanuit één richting en soms kan men vazen vinden in de rijke variëteit van patronen. Deze tapijten zijn geweefd met behulp van een speciale techniek met een dubbele schering en drie inslag draden.

Veramin tapijten, handgeknoopte tapijten vervaardigd in en rond de stad Veramin in noordelijk Iran. Deze werkplaatstapijten hebben vaak een mina khani-patroon, een repetitief patroon met bloemen gearrangeerd vier bij vier in een allesbedekkend patroon met een centraal veld, gedomineerd door rood en blauw. De productie in de omgeving van deze stad is gevarieerd, bijvoorbeeld met kelims die hier vervaardigd worden.

Verné tapijten, een andere naam voor Verni tapijten .

Verni tapijten, of Verné tapijten , een soort platgeweefde tapijten gemaakt in een soumak-achtige techniek. De tapijten zijn meestal vervaardigd in zuidelijk en zuidoostelijk Kaukasus, maar ook in Turkije en Turkmenistan. Ze zijn geheel gemaakt van wol, met rood als de dominerende kleur en vaak met een vierkant patroon, soms met gestileerde vogel motieven.

Versierings Rya, een warm dekbed gemaakt met de pooltapijt techniek, die in vroegere dagen werd geweefd als een versiering in de omgeving van plattelandsmensen. Het kleurrijke patroon op de zachte zijde was vaak overgenomen van geborduurde kleden. Zie ook Rya .

Versnipperd tapijt, een geweefd tapijt in lengtes met een inslag van gesneden (of verscheurde) versnipperde stoffen in versnipperd weven. De versnipperde tapijten werden populair op het Zweedse platteland na 1860 toen men papier ging maken van (hout) pulp van hout inplaats van van linnen doeken. Versnipperde tapijten zijn typisch voor de Zweedse landhuizen, komen veel voor en zijn van groot belang voor het handwerk.

Versnipperd weven, een weeftechniek waar de inslag bestaat uit snippers van meestal gebruikte stoffen. Ze werden oorspronkelijk gebruikt als onderlakens en dekens. De gewoonte om ze op het versnipperde weefsel op de vloer te leggen (versnipperd tapijt) begon later en nam toe aan het einde van de 19e eeuw.

Vlas, Li'num , een familie van vlasplanten gevonden in gematigde en subtropische regio?s, met name rondde gebieden van de Middellandse Zee. Soms gebruikt voor schering en inslag garens in oosterse tapijten met hoge knoopdichtheid als er een dunne schering nodig was.

Vliegend tapijt, een magisch tapijt dat mensen die erop zitten vervoert. Deze tapijten komen vaak voor in sprookjes en kinderfilms.

Vreemde rand, een andere naam voor Sjirvan rand.

Warangal tapijten, handgeknoopte tapijten van het dorp Warangal in India.

Weefgetouw, een steun voor weven met de hand. Een weefgetouw kan erg eenvoudig zijn zonder onderdelen aan de kan. In dit soort is de schering gestrekt van de achterkant naar een vast punt aan de voorkant. Het gemakkelijkste en waarschijnlijk het oudste weefgetouw is het horizontale grondweven van stoffen.

--> Lees hier meer over weefgetouwen!

Wiener Jagdteppich, handgeknoopt tapijt, vervaardigd in de 16e eeuw in de stad Keshan in centraal Iran. Het tapijt is geheel gemaakt van zijde en met een extreem hoge knoopdichtheid. Het werd geschonken door een Perzische shah aan Peter I , die het daarna gaf aan Leopold I , prins van Anhalt-Dessau. Het tapijt wordt beschouwd als de belangrijkste van de hofwerkplaats tapijten.

Wilton tapijten, machinaal vervaardigde pool tapijten met patronen die lijken op de Perzische. De naam is oorspronkelijk van de stad Wilton in Wiltshire in Engeland die sinds de 16e eeuw handgemaakte tapijten maakten. Sinds het midden van de 19e eeuw werden hier alle tapijten machinaal vervaardigd in vrijwel elke maat.

Wol, haar van schapen of van andere dieren. De ruwe wol wordt gebruikt voor de productie van tapijten.

--> Lees hier meer over wol!

Xinjiang, of Sinkiang tapijten , handgeknoopte tapijten van het gebied Xinjiang in noordwestelijk China.

Yagcibedir tapijten, handgeknoopte tapijten van het gebied rond de stad Sindirgi in westelijk Turkije. De tapijten zijn geheel gemaakt van wol met twee inslagdraden tussen de rijen van knopen. De patronen zijn geometrisch, en de kleuren voornamelijk rood en blauw, zijn dof en soms somber. De meest voorkomende maten zijn Zaronim en lopers.

Yahyali tapijten, handgeknoopte tapijten van de stad Yahyalù in centraal Turkije. De tapijten zijn gemaakt van wol, hebben geometrische patronen vaak met medaillons. Rood en blauw tesamen met een mosterdgele kleur zijn de meest voorkomende kleuren.

Yalameh tapijten, handgeknoopte tapijten van de Yalameh stam in de provincie Fars. De tapijten zijn bekend door hun opvallende rijkdom aan patronen en krachtige diepe kleuren.

Yaprak patroon, gekenmerkt door grote, natuurlijke motieven getekend met bladeren die ruiten en medaillons creeeren. Genoemd naar de stad Yapraklar in Turkije.

Yarken tapijten, (naar de stad Yarkant in China), handgeknoopte tapijten van het gebied Xinjiang in noordwestelijk China.

Yastik, een maat benoemd voor oosterse tapijten: meestal Turkse, waarvan de maten meer dan 90x45 cm zijn. Soms wordt de benaming verkeerd gebruikt voor andere soorten kleinere tapijten uit andere delen van Turkije.

Yazd, of Yesd tapijten , handgeknoopte tapijten van de stad Yazd in centraal Iran. De tapijten hebben grote overeenkomsten met de Kerman tapijten. Deze tapijten hebben een zeer gedetailleerd patroon en een hoge pool en in de veranderende kleuren is een karakteristiek paars/rode kleur zichtbaar. De schering en inslag zijn gemaakt van katoen.

Yomut, Jomut of Yomud tapijten , handgeknoopte tapijten vervaardigd door de Turkomaanse Yomut stam, die ten oosten van de Kaspische Zee en in noordoostelijk Iran leven. Typische kleuren voor deze tapijten zijn een roodbruine nuance en geel. Gemeenschappelijk producten zijn gebruiksgoederen zoals zakken, tenttouw, kameel versieringen, etc.

Yürük tapijten, handgeknoopte tapijten geheel gemaakt van wol, vervaardigd door de Yürük stam in oostelijk Turkije. Ze hebben een lange, vaak natuurlijk gekleurde pool van hoge kwaliteit en eenvoudige geometrische patronen zijn karakteristiek. Dominerende kleuren in de tapijten zijn indigo-blauw, meekrap-rood en ook groen, bruin en kerrie-geel.

Ziegler tapijten, handgeknoopte tapijten vervaardigd tussen 1883 en 1930 in het district Arak in westelijk Iran. De tapijten die werden vervaardigd voor het Britse bedrijf Ziegler & Co, hadden Perzische patronen (bestaande stijlen werden vaak gekopieerd), pastelkleuren en grote formaten. Schering en inslag werden gemaakt van katoen.

--> Lees hier meer over Ziegler tapijten!

Zijde, natuurlijke zijde, textielvezels van cocons voornamelijk van de zijderups.

--> Lees hier meer over zijde!

Zijden Hereke tapijten, vervaardigd in de stad Hereke vlakbij de Zee van Marmara in Turkije.

Zijden Saff, of Saff tapijten , gemaakt van zijde. Voornamelijk uit de districten Kayseri en Brusa in Turkije.

Zil-e-sultan patroon, (Perzisch "de schaduw van de Sultan "), een repeterend allesbedekkend patroon op oosterse tapijten: bestaande uit vazen met bloemboeketten omgeven door vogels. De grondkleur is vaak licht. Het patroon komt bijvoorbeeld voor op Ghom tapijten.

--> Lees hier meer over Ghom tapijten!

Zaghe tapijten, handgeknoopte tapijten van een sterke wolsoort uit het district Kurdistan.

Zanjan tapijten, Zendjan,Zenjan tapijten , handgeknoopte tapijten van het gebied rond de stad Zanjan in noordwestelijk Iran. Deze tapijten zijn geknoopt op een katoenen schering met Hamadan techniek en syntethische kleuren domineren. De meest voorkomende maat is Dozar, onder de patronen domineren de medaillons. Oudere tapijten (van voor de tweede wereldoorlog) hebben vaak een schering gemaakt van wol met dubbele inslagen.

Zaren tapijten, handgeknoopte tapijten van het district Iraq-Ajemi.

Zaronim, een maat benaming voor oosterse tapijten. Maten van 150x100 cm tot 106x110 cm. De maten kunnen lichtelijk varieren tussen verschillende tapijtknoopgebieden.

Zarquart, een maat benaming voor oosterse tapijten. Maten van 60x125 cm.

Zendjan tapijten, een andere naam voor Zanjantapijten .

Ziegler tapijten, handgeknoopte tapijten vervaardigd tussen 1883 en 1930 in het district Arak in westelijk Iran. De tapijten die werden vervaardigd voor het Britse bedrijf Ziegler & Co, hadden Perzische patronen (bestaande stijlen werden vaak gekopieerd), pastelkleuren en grote formaten. Schering en inslag werden gemaakt van katoen.

--> Lees hier meer over Ziegler tapijten!

Zil-e-sultan patroon, (Perzisch "de schaduw van de Sultan "), een repeterend allesbedekkend patroon op oosterse tapijten: bestaande uit vazen met bloemboeketten omgeven door vogels. De grondkleur is vaak licht. Het patroon komt bijvoorbeeld voor op Ghom tapijten.

--> Lees hier meer over Ghom tapijten!

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: