Tapijtwoordenlijst: A-C

Abadeh tapijt, handgeknoopte Perzische tapijten uit het dorp Abadeh wat ligt tussen Isfahan en Shiraz in Iran. --> Lees hier meer over Abadeh tapijten!

Abrash, een Turks woord wat "gedeeltelijk gekleurd" betekent. Het is een soort variatie van kleuren binnen dezelfde kleur nuance in de pool van oosterse nomadische tapijten. -->Lees hier meer over abrash!

Achty tapijt, een andere naam voor Daghestan tapijten.

Afghaanse tapijten, handgemaakte tapijten uit Afghanistan (Khal Mohammadi). Deze tapijten zijn vaak gemaakt door de Turkomanen in de noordelijke en noordoostelijke delen van het land. De tapijten hebben een schering gemaakt van wol, met elementen van wol of katoen en rood als de dominerende kleur. Ze zijn meestal geknoopt met ruwe garens en versierd met de achtvormige Gül patronen. Oudere Afghaanse tapijten zijn vaak verkocht als Ersari tapijten .

--> Lees hier meer over Afghaanse tapijten!

Afshar tapijten, ook wel genoemd Kerman-Afshar tapijten. Deze tapijten zijn handgemaakt door semi-nomadische Afshars in de regio van Kerman in zuid-oostelijk Iran.

--> Lees hier meer over Afshar tapijten!

Agra tapijten, handgemaakte tapijten uit Agra in India. Twee van's werelds grootste tapijten zijn hier gemaakt. Een van hen is in Windsor Castle in Engeland en meet 10.25x21.50 meter en de andere kan worden gevonden in een hotel in Agra en meet 12.25x39 meter!

Ak-Hissar tapijten, handgemaakte Anatoliaanse tapijten met geometrische patronen. Vervaardigd noordoostelijk van Izmir, in Anatolia.

Akhty tapijten, handgemaakte tapijten uit de stad Akhty in de noordelijke Kaukasus.

Akstafa tapijten, handgemaakte tapijten uit de Kaukasus. Deze tapijten zijn gemaakt met een Turkse knoop en hebben een hoge knoopdichtheid meestal met een rechthoekige vorm.

Alizarin kleurstoffen, synthetische kleuren die soms zijn gebruikt bij het verven van garen voor tapijten.

--> Lees hier meer over verven!

Amoghli, Emoghli, de naam van een Iraanse meesterwever van Orientaalse/oosterse tapijten. Hij was actief in de stad Mashad tussen 1900 en 1920. Amoghli signeerde vaak zijn tapijten: die waren geknoopt met hoge kwaliteits wol en met een hoge knoopdichtheid en met een bijzonder fijn patroon. Komt vaak met een 3-5 cm brede blauw geweefde rand op de lange zijkanten.

Amritsar tapijten, Indo tapijten uit Amritsar in Punjab. Het zijn solide utiliteitsgoederen die tegenwoordig worden gemaakt en worden niet beschouwd als interessant of als kunstwerk.

Anatolische tapijten, de naam van handgemaakte tapijten uit Turkije. Beroemde Anatolische tapijten zijn de "Smyrna" en de "Sdeela" tapijten.

--> Lees hier meer over Anatolische tapijten!

Aniline kleurstoffen, synthetische kleuren soms gebruikt om garens te kleuren voor tapijtproductie.

--> Lees hier meer over Aniline kleurstoffen!

Arak tapijten, handgemaakte tapijten gemaakt in de stad Arak (vroeger bekend als Sultanabad ) welke in de provincie Hamadan ligt in westelijk Iran. Tot de familie van Arak tapijten worden de volgende gerekend: Ferahan, Mahal en Ziegler tapijten . Alhoewel deze tapijten zijn vervaardigd in Hamadan worden ze niet gerekend tot de groep van Hamadan tapijten.

Ardabil tapijt, Ardebil tapijt: 's werelds meest beroemde Perzische tapijt.

--> Lees hier meer over het Ardabil tapijt!

Ardakan tapijten, handgemaakte tapijten uit de noord-westelijke delen van de provincie Yazd in Iran. Deze tapijten lijken op Keshan tapijten: in zowel patronen en kleuren.

Ardalan tapijten, een nieuwer handgemaakt tapijt uit het district Hamadan in Iran.

Ardebil tapijten, handgemaakte tapijten uit noordelijk Iran, bij de grens van Kaukasus en de Kaspische Zee.

--> Lees hier meer over de Ardebil tapijten!

Armanibaff, Armeens gemaakt tapijt. Het is geknoopt met een Turkse knoop (symmetrisch knoop/Ghiordes) in vrij donkere kleuren. Het patroon van het tapijt is geometrisch oftewel Mir-e butha motief. De tapijten vertegenwoordigen de Loristan en Bakthiari tapijten.

Armeense tapijten, handgemaakte tapijten vervaardigd in Armenie, bijvoorbeeld Karabach, sommige Kazak en Jerevan tapijten. De oude drakentapijten zijn ook Armeens, alsmede het beroemde Marby tapijt en het Berlijnse tapijt .

Arraiolos tapijten, geborduurde tapijten vervaardigd in de Portugese stad Arraiolos in de provincie Alentejo. De oudere tapijten zijn waarschijnlijk uit de 17e eeuw en geinspireerd door Perzische tapijten.

Asadabad tapijten, handgemaakte tapijten uit het district Hamadan in Iran.

Ashkali, de naam van een tapijtpatroon wat soms wordt gevonden op oude Ghashghai tapijten en maar zelden op nieuwere tapijten. Het patroon bestaat uit twee acht-vormen (achthoeken) binnenin elkaar, waarvan de binnensten zijn dicht versierd zijn met haken.

Asymmetrische knoop, een andere naam voor de Perzische knoop en de Senneh knoop.

--> Lees hier meer over asymmetrischknopen!

Aubusson tapijten, tapijten geweefd in de steden Aubusson en Felletin in centraal Frankrijk.

--> Lees hier meer over Aubusson tapijten!

Axminster tapijten, Turkse stijl tapijten gemaakt in de stad Axminster, Engeland.

--> Lees hier meer over Axminster tapijten!

Azerbaijan tapijten, handgemaakte tapijten gedeeltelijk vervaardigd in zuid-oostelijk Kaukasus in Azerbaijan en gedeeltelijk in de aanpalende Iraanse provincie Azarbaijan. De tapijten van Kaukasus worden vaak Akstafa,Chila,Lenkoran, Mugan, Sjirvan of Talysj tapijten genoemd. De tapijten van Azarbaijan worden Heriz, Karaje, Sarab en Tabriz tapijten genoemd.

Badkamertapijt, een tapijt voornamelijk bedoeld voor de badkamer om op te staan na het douchen/baden. Maak gerust gebruik van een handgemaakt tapijt, maar bedenk wel om het naderhand grondig te laten drogen.

Bahawalpur tapijten, handgemaakt in de stad en provincie met dezelfde naam in Pakistan.

Bakhshaish tapijten, vervaardigd in een district wat zich uitstrekt van het meer Urmia tot Heriz in Iran.

Bakhtiari tapijten, worden ook wel Bachtiari of Bakthiyar tapijten genoemd. Handgemaakte tapijten gemaakt door de Bakhtiari nomaden in zuid-westelijk Iran.

--> Lees hier meer over Bakhtiari tapijten!

Baku tapijten, tapijten gemaakt in en rond de beroemde Kaukasiche oliestad Baku. Het gebogen vlammenpatroon, ook wel Mir-e butha genoemd, is één van de meest voorkomende patronen op oosterse tapijten. In de oudere tapijten bestaat de schering uit wol, de inslag uit katoen en ze zijn meestal geknoopt met 100.000-150.000 knopen per vierkante meter.

Balkan tapijten, handgemaakte tapijten voornamelijk uit Roemenië, Griekenland, Bulgarije en het vroegere Joegoslavië. De patronen in deze tapijten zijn geleend van Perzische, Turkse en Kaukasiche tapijten en ze zijn gemaakt van een fijne wolkwaliteit. Synthetische kleuren zijn gebruikt die niet zo helder en zichtbaar zijn als in de Perzische tapijten bijvoorbeeld.

Baluchi tapijten, een andere naam voor Beluch tapijten.

--> Lees hier meer over Baluchi tapijten!

Bannu tapijten, handgemaakte tapijten uit Bannu, zuidwestelijk van Rawalpindi, Pakistan.

Baotou tapijten, kleine handgemaakte tapijten (over 1 vierkante meter), vervaardigd in en rond Baotou in China. De tapijten worden voornamelijk gekenmerkt door landschap en symbool motieven in andere blauwe nuances als de dominerende kleur.

Basjir tapijten, ook wel genoemd Besjir of Beshir tapijten. Handgemaakte tapijten gemaakt door Turkomaanse Beshir nomaden rond het dorp Basjir in Turkmenia. De tapijten zijn geheel gemaakt van wol met rood, blauw en beige als voornaamste kleuren, maar ook met elementen van geel komen voor. Ze zijn oosters ontworpen met Gül patronen maar kunnen ook worden gevonden met Chinese wolkmotieven. Schering en inslag bestaat uit wol, de pool is van gemiddelde lengte en ze zijn geknoopt met Perzische knopen, sommigen met Turkse knopen.

Beijing tapijten, handgemaakte tapijten vervaardigd in Beijing (Peking) in China en haar omgeving in de laat 19e eeuw. Oudere Beijing tapijten hebben vaak traditionele draak, medaillon en symbool motieven. De tapijten die recentelijk worden gemaakt hebben uiteenlopende patronen vaak met een reliëf-gesneden pool en er zijn ook nieuwe producties van dunne antieke behandelde tapijten.

--> Lees hier meer over Chinese tapijten!

Beluch tapijten, ook wel genoemd Baluch tapijten: handgemaakte tapijten oorspronkelijk vervaardigd door de Baluch nomaden vlakbij de grens tussen Iran en Afghanistan.

--> Lees hier meer over Beluch tapijten!

Benares tapijten, handgemaakte Indo tapijten uit de stad Benares in India. De tapijten zijn geweefd in een klassiek oosters ontwerp met wol uit India en Nieuw Zeeland met inspiratie van Bidjar, Kirman en Mir tapijten.

Berber tapijten, rustieke pooltapijten gemaakt van ongesponnen wol van schapen. De tapijten zijn gemaakt door Berbers, de originele bevolking van voornamelijk Marokko, maar ook van Tunesië en Algerije. De tapijten zijn rechthoekig met diverse randen en strepen langs de zijkanten, zwaar en vaak natuurlijk enkelgekleurd in beige of bruin en soms hebben ze elementen van eenvoudige geometrische patronen gemaakt van gekleurde wol. De patronen die soms voorkomen op de tapijten zijn zwaar gestileerd met bloemen, dieren en sterren en met een duidelijk zichtbare trapvormig einde op de medaillons. De tapijten tonen een duidelijke relatie met Anatolische tapijten.

--> Lees hier meer over Noord Afrikaanse tapijten!

Berdelyk, Perzische-Turkse benaming van een tapijt bedoeld voor ophangen aan een muur. De tapijten zijn vaak gemaakt van zijde en het patroon is over het algemeen asymmetrisch, aangevend in welke richting het tapijt dient te worden gehangen.

Bergamo tapijten, handgemaakte tapijten vervaardigd in de omgeving van de stad Bergamo aan de Turkse westkust. Deze tapijten zijn bekend als Anatolische tapijten en zijn in het algemeen vierkant van vorm en geheel gemaakt van wol, met rode inslagdraden waarmee het een roodgestreepte achterkant heeft. De patronen van deze tapijten zijn altijd geometrisch, vaak rond met een groot hoekig medaillon omgeven met bloemen. De kleuren zijn warm rood/rood-bruin maar ook blauwe, beige en gele kleuren komen voor.

--> Lees hier meer over Turkse tapijten!

Berlijntapijt, een handgemaakt Anatolisch tapijt van de vroege 15e eeuw. Het tapijt, ongeveer 172 x 90 cm, is gevonden in 1886 goed bewaard in een Italiaanse kerk en kan tegenwoordig worden gezien in het Museum voor Islamitische Kunst in Berlijn. Het tapijt is geheel gemaakt van wol en heeft een patroon met een gestileerde draak en de Fenixvogel.

Beshir tapijten, een andere naam voor Basjir tapijten.

Bhadohi tapijten, handgemaakte tapijten uit Bhadohi in India met een geschiedenis van de Moguls.

Bibibaff, een naam voor de beste tapijten met de hoogste knoopdichtheid gemaakt door de Perzische Bakhtiari nomaden. De naam komt oorspronkelijk van het woord "baff " hetgeen betekent knoop en "bibi " welke de naam is van de stammen of de familie's meest gerespecteerde vrouw die ook de meest vaardige van de tapijtwevers is.

Bibikabad tapijten, zijn over het algemeen dikke en ruwe handgemaakte tapijten van het district Hamadan in Iran.

Bidjar tapijten, bijartapijten: de naam komt oorspronkelijk van de stad Bidjar in Iran.

--> Lees hier meer over Bidjar tapijten!

Bijar tapijten, een andere naam voor Bidjar tapijten.

--> Lees hier meer over Bidjar tapijten!

Bird-Ushak tapijten, vervaardigd in de stad Ushak in westelijk Turkije gedurende de 16e en 17e eeuw. Het tapijt kan vaak worden herkend door het zich herhalende patroon met ruwe gestileerde vogels.

Bochara tapijten, een andere naam voor Bokhara tapijten .

Bokhara tapijten, vervaardigd door Turkomaanstammen in westelijk Turkestan in centraal Azië. De stad Bokhara was vroeger een handelsplaats voor deze tapijten. Tegenwoordig zijn de tapijten genoemd naar de andere stammen en de voorkomende benamingen voor deze Turkomaanse tapijten. Vandaag de dag wordt de naam Bokhara tapijten gebruikt voor tapijten met een speciaal patroon, Bokhara, een herhalend patroon met Göl motief.

Bokhara-Suzani tapijten, geborduurde tapijten oorspronkelijk uit centraal Azië, met name uit de stad Bokhara in Uzbekistan. De tapijten vervaardigd uit handgesponnen wol en geborduurd met zijde in vele kleuren, werden voornamelijk vervaardigd in de 18e en 19e eeuw door de vrouwen in de families. De tapijten waren vaak onderdeel van de bruidschat van jongere vrouwen als een tegoed voor de betaalde bruidsprijs.

Borchalou tapijten, een variant voor Burchalow tapijten.

Borlou tapijten, handgemaakte Anatolische tapijten uit de stad Borlou in Anatolia.

Bouclé tapijten, Brusselse tapijten: oftewel "lussenpool tapijten". De naam verwijst naar Jaquardgeweefde tapijten met lussen gemaakt van een speciale schering. De tapijten bestaan uit andere draadsystemen, één voor elke kleur en één voor ieder patroon en het grondweefsel bestaat uit complementaire schering en inslagen, waarvan de patronen niet zichtbaar zijn op de zelfkant. Als de lussen worden geknipt worden de tapijten ook wel Wilton tapijten genoemd.

Brusa tapijten, meestal kleine tapijten gemaakt van zijde, en familie gebedstapijten ook wel Saff genaamd. De tapijten zijn vervaardigd in de stad Brussa (Bursa) ten zuiden van de Zee van Marmara.

Brusselse tapijten, een andere naam voor Bouclé tapijten.

Buchara tapijten, een andere naam voor Bokhara tapijten.

Bukhara tapijten, een andere naam voor Bokhara tapijten.

Burchalow tapijten, Borchalou tapijten , handgemaakte tapijten uit het district Burchalow ten oosten van Hamadan in westelijk Iran. De tapijten met schering en inslag van katoen, zijn vaak versierd met medaillons en bloem-motieven van hoge kwaliteit.

Bursa tapijten, een andere naam voor Brusa tapijten.

Burujird tapijten, handgemaakte tapijten uit het district van Iraq-Ajemid, Iran.

Buteh, een veel voorkomend patroon in handgemaakte tapijten, zie ook Mir-e butha .

--> Lees hier meer over patronen!

Cairene tapijten, oudere handgeknoopte tapijten uit Cairo in Egypte. Dezen werden vervaardigd van de 16e tot de 18e eeuw en hebben een schoon, Perzisch patroon zoals palmbladeren, arabesque en/of medaillons.

--> Lees hier meer over Egyptische tapijten!

Chaudor tapijten, een andere naam voor Tjaudor tapijten.

Chelsea tapijt, handgemaakt Perzisch tapijt uit het midden van de 16e eeuw. De naam komt oorspronkelijk van de ontdekkingsplaats, bij een antiekhandelaar in het Chelsea district in Londen. Het kan worden bezichtigd in het Victoria en Albert Museum in Londen. Het tapijt (549 x 300 cm) heeft een pool gemaakt van wol en inslag en schering gemaakt van zijde (750.000 knopen/m2) en heeft een bloempatroon op een rode bodem, twee medaillons in blauw en diermotieven. Men neemt aan dat het is gemaakt in Tabriz in Iran.

Chichi tapijten, een andere naam voor Tji-Tji tapijten.

Chinese tapijten, handgeknoopte tapijten vervaardigd in China.

--> Lees hier meer over Chinese tapijten!

Chorasan tapijten, een andere naam voor Khorasan tapijten.

Choremabad tapijten, handgemaakte tapijten uit het district Loristan in Iran.

Chotan tapijten, handgemaakte tapijten uit oostelijk Turkestan.

Chroom kleurstoffen zijn synthetische kleuren die soms werden gebruikt om garen voor tapijten te kleuren.

--> Lees hier meer over chroomkleurstoffen!

Chuval, een andere naam voor Tjuval .

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: