Tapijtwoordenlijst: G-I

Gabbeh tapijten, handgeknoopte nomadentapijten uit de provincie Fars in zuidelijk Iran.

--> Lees hier meer over Gabbeh tapijten!

Gashghai tapijt, een andere naam voor Ghashghaitapijten.

Gebedstapijt, worden gebruikt door moslims als ze bidden. Het doel van deze tapijten is om een plaats te bieden voor het gebed welke schoon is en afgeschermd van de wereld rondom. De tapijten hoeven niet handgemaakt te zijn, ze mogen platgeweefd en machinaal gemaakt zijn. Sommige tapijten hebben een Mihrab patroon (gebedsnispatroon), welke de richting aangeeft voor Mekka en de tapijten zijn vanwege praktische redenen altijd klein (Zaromin maat voor de meesten oftewel 150 x 100 cm).

Geitenhaar, de benaming voor het ruwe haar dat de geit bedekt. Voornamelijk gebruikt voor schering en inslag garens en in sommige gevallen ook voor de genaaide randen op de lange zijkanten van de tapijten.

Gendje tapijten, een andere naam voor Gjenzja tapijten .

Georavan tapijten, handgeknoopte tapijten uit het dorp Georavan vlakbij Heriz in Iran.

Gerus tapijten, handgeknoopte tapijten van het district Gerus in Iran.

Gharaghan tapijten, handgeknoopte sterke tapijten in donkere kleuren uit het district Kurdistan in Iran.

Ghashghai tapijten, ook wel Qashqai, Gaschgai, Gashghai, Kashgai tapijten genoemd. Handgeknoopte tapijten uit de provincie Fars in zuid Iran.

--> Lees hier meer over Ghashghai tapijten!

Ghiasabad, gelegen vlakbij Ghom dichtbij de Saruwe provincie. Ook de plaats voor productie tapijten met bijzonder glanzend mohair wol, soortgelijk aan Farahan tapijten .

Ghiordes tapijten, handgeknoopte tapijten van de stad Ghiordes (Gördes) in westelijk Turkije. De maat van de tapijten zijn vaak Dozar of kleiner met gebedsnismotieven, grotere tapijten hebben medaillons. Ghiordes tapijten van voor 1880 hebben een aanzienlijk hogere technische en artistieke kwaliteit dan latere voorbeelden.

--> Lees hier meer over Turkse tapijten!

Ghiordes knoop, een andere naam voor de Turkse knoop, genoemd naar de stad Ghiordes (Gördes) in Turkije.

--> Lees hier meer over knopen!

Ghom tapijten, Qom, Ghome, Gom, Khum tapijten: exclusieve handgeknoopte tapijten van de stad Ghom, Iran.

--> Lees hier meer over Ghom tapijten!

--> Lees hier meer over exclusieve tapijten!

Gjenzja tapijten, of Gendje tapijten : handgeknoopte tapijten uit het gebied dat de stad Gjenzja in de Kaukasus omgeeft. Het geometrische patroon op het tapijt is familie van de patronen gevonden op Karabach en Kazak tapijten.

Golpayegan, geknoopt in de westelijke delen van centraal Perzië in het Saruwe gebied. De tapijten zijn vervaardigd in een aantal andere patronen en komen vaak met een centraal geplaatst medaillon en een typisch onderscheidende rand. De tapijten zijn erg duurzaam met patronen duidelijk geinspireerd op de 19e eeuwse britse koloniale macht.

Goltugh tapijten, of Goltuk, Koltuk, Qoltug tapijten, handgeknoopte tapijten vanuit het gebied rond de stad Zanjan in noordwestelijk Iran. De tapijten zijn genoemd naar een Koerdische stam en verschillen van gebruikelijke Zanjan tapijten door de dubbele inslagen, de erg stevige structuur en de erg hoge kwaliteit. Het patroon bestaat meestal uit een zeshoek in het midden omgeven door gestileerd bloemmotieven in beige, rode en bruine kleuren.

Gouden Afghaanse tapijten, de benaming van Afghaanse tapijten die oorspronkelijk rood waren, maar nu zijn verbleekt tot een bronzen-geel nuance. Het kan ook impliceren dat de tapijten zijn geknoopt met goudgeverfde wol.

--> Lees hier meer over Afghaanse tapijten!

Guerati patroon, een ruw gestileerd bloemenmotief, de hele binnenste sectie bedekkend. Meestal gebruikt op Beshir tapijten.

--> Lees hier meer over patronen!

Gujar-Khan tapijten, handgeknoopte tapijten uit een kleinere plaats zuidoostelijk van Rawalpindi, Pakistan.

Gwalior tapijten, handgeknoopte tapijten uit Gwalior in India.

Gül,(Perzische gol "roos"), de naam van een bloemenmotief op oosterse tapijten.

--> Lees hier meer over patronen!

Göl, olifantvoetachtige vaak achthoekig repeterend patroon.

--> Lees hier meer over patronen!

Habibian, beroemde tapijtknoper uit Iran. Fathollah Habibian was geboren in 1903 (gestorven in 1995) in Nain en samen met zijn broer begonnen ze tapijtproductie in 1920. Tegenwoordig wordt hij wel "de vader van Nain tapijten " genoemd door vele mensen in de tapijthandel. Echte Habibian tapijten zijn vandaag de dag erg moeilijk te vinden, waardoor sommige knopers een valse handtekening zetten op tapijten van een lagere kwaliteit. Nain tapijten uit Habibian zijn beschikbaar met 6La en 4La maar nooit met 9La.

--> Lees hier meer over Nain tapijten!

Hali, 's werelds leidende tijdschrift over oosterse tapijten en stoffen. Het is opgericht in Londen in 1978, wordt 6 keer per jaar gepubliceerd en wordt uitgegeven door HALI Publications Ltd., welke eigendom is van de uitgever Centaur Communications.

--> Link to de homepage van het magazine.

Hamadan tapijten, handgeknoopte dorpstapijten vervaardigd in een groot aantal dorpen rond de stad Hamadan in noordwestelijk Iran.

--> Lees hier meer over Hamadan tapijten!

Hamedan tapijten, een andere naam voor Hamadan tapijten.

Hand van Fatima, een gestileerd symbool dat lijkt op een hand met vijf vingers die "de vijf zuilen van Islam" vertegenwoordigen (het gebed, de vasten, het geloof, de pelgrimtocht en de aalmoes ). Dit symbool komt ook voor als een amulet maar soms ook als motieven op Iraanse en Kaukasiche gebedstapijten.

Hatchlu patroon, een weerkerend patroon op Turkomaanse tentgordijnen, Engsi. Het patroon bestaat uit vier velden en de ruimte tussen de velden vormt een kruis, Hatchlu. Het kruis heeft geen religieuze betekenins. Herat-baluch tapijten: (zie Beluch tapijten ) handgeknoopte tapijten uit de grensdistricten tussen Iran en Afghanistan.

--> Lees hier meer over patronen!

Hennep (Cannabis sativa ) is een plant die oorspronkelijk komt uit centraal Azië. De plant is waarschijnlijk al meer dan 4500 jaar geteeld. Hennep is een jaarlijks kruid dat tegenwoordig voornamelijk wordt geteeld in drie groepen: als vezels, voor hennep-olie en voor medische en verdovende genotsmiddelen. Het voordeel van hennepvezel is dat ze sterk en duurzaam zijn en niet door water wordt aangetast. Tegenwoordig worden hennepvezels gebruikt in bijvoorbeeld tapijten, maar ook in kabels, touw en netten.

Herati patroon, naar de stad Herat in noordwestelijk Afghanistan.

--> Lees hier meer over patronen!

Het Kroningstapijt in Kopenhagen, een handgeknoopt tapijt (528x310 cm). Gemaakt met een bodem geweefd in katoen, patronen in zijde en een enkele gekleurde achtergrond van gouddraden, waarschijnlijk geknoopt in Isfahan in Iran. Het is volgens de verslaggeving geschonken in 1666 aan het Deens Koninklijk Hof door de Verenigde Oost Indische Compagnie. Sinds 1699 is het tapijt gebruikt voor alle autrocratische Deense koningskroningen. Het kan worden gevonden in het Rosenborg Kasteel in Kopenhagen en het wordt ieder jaar één week in Oktober getoond aan het publiek.

Het Marby Tapijt, een handgeknoopt Anatolische tapijt uit de 15e eeuw, ontdekt in de Marby kerk in Jämtland in Zweden. Het tapijt is te vinden sinds 1925 in het Zweeds Museum van Nationale Oudheden in Stockholm. Het Marby Tapijt is geheel vervaardigd in wol met inslagen van rood en bruin wolgaren. Het heeft grote overeenkomsten met het Berlijnse Tapijt. Het tapijt was ooit in het midden doorgeknipt maar is nu weer samengevoegd.

Het Pazyryk Tapijt, het oudst bekende handgeknoopte tapijt (van 500 V.C.). Het tapijt is gevonden in 1947 in een graf in de Pazyryk Vallei in de Altay Bergn in Siberie. Het tapijt, geknoopt met een Turkse knoop, is bijna vierkant (200x190 cm). De knoopdichtheid is meer dan 300.000 knopen per vierkante meter.

--> Lees hier meer over de Pazyryk Tapijt!

Het Zweeds Koninklijk Jacht Tapijt, een zeer goed bewaard gebleven hofwerkplaats tapijt uit de tweede helft van de 16e eeuw welke kan worden gevonden in het Stockholm Kasteel. Het tapijt is vervaardigd van zijde met een aantal patronen gemaakt van goud- en zilverdraden en men neemt aan dat het tapijt is gemaakt in de stad Keshan in Iran. Een licht medaillon met een rood centraal deel met heel veel jachtscenes en omlijst door een brede, zwaar geornamenteerde rand op een gele ondergrond. Het is waarschijnlijk gebracht naar Zweden in verband met Carl X Gustav samen met Hedvig Eleonora van Holstein-Gottorp in 1654 en wordt geacht samen met twee eigentijdse soortgelijke jacht tapijten (een in het Museo Poudi Pezzoli in Milaan) tot de absoluut beste bestaande stukken uit de kunst van het knopen van oosterse tapijten.

Holbein tapijten, handgeknoopte tapijten vervaardigd vlakbij Bergamo. Het is een ouder type tapijten genoemd naar de schilder Holbein.

Hosseinabad tapijten, of Huseinabad tapijten , handgeknoopte tapijten uit het dorp Hosseinabad in noordwestelijk Perzie. Dikke en ruwe tapijten die zijn geknoopt met een Turkse knoop. Het patroon bestaat uit een zogenoemde Herati, geinspireerd door oudere Ferahan tapijten.

Hyderabad tapijten, handgeknoopte tapijten uit de stad Hyderabad, noordoostelijk van Karachi in Pakistan.

Ilan patroon, een reeks van wolkachtige, gestileerde motieven omringd met kleinere motieven die de rest van het tapijt bedekken.

Indjelas tapijten, een andere naam voor Enjilas tapijten.

Indo tapijten, handgeknoopte tapijten uit India.

--> Lees hier meer over Indo tapijten!

Injilas tapijten, een andere naam voor Enjilas tapijten.

Inslag, dit is de draad die tussen iedere rij knopen in een tapijt wordt gelegd. In handgeknoopte tapijten bestaat deze draad vaak uit katoen en wol, maar andere materialen komen ook voor.

Iraanse tapijten, een andere naam voor Perzische tapijten.

--> Lees hier meer over Iraanse tapijten!

Isdeela tapijten, of Sdeela tapijten , handgeknoopte tapijten van de stad Isdeela in zuidwestelijk Turkije. De tapijten zijn vervaardigd in verschillende maten, tot zelfs erg groot. Maar aangezien de tapijten van lage kwaliteit zijn met gekopieerde patronen van Perzische tapijten zijn ze niet zo belangrijk.

Isfahan tapijten, of Esfahan tapijten, exclusieve handgeknoopte tapijten uit de stad Isfahan in centraal Iran.

--> Lees hier meer over Isfahan tapijten!

--> Lees hier meer over exclusieve tapijten!

Izmir tapijten, of Smyrna tapijten , handgeknoopte tapijten die werden vervaardigd in grote hoeveelheden tussen 1880-1922 in de gebied rond Izmir-Eskiehir-Isdeela . De tapijten werden geexporteerd van Izmir (Smyrna) en kregen daardoor hun naam. Ze worden vaak gevonden in westerse huizen dankzij de lage prijzen die voortkomen vanuit de ruwe knopen, eenvoudige patronen en eenvoudige kleuring.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: