Tapijtwoordenlijst: S-T

Saff tapijten, handgeknoopte gebedstapijten met patronen van diverse mihrabs op een rij. Het patroon van de tapijten van zwaar gereduceerde mihrabs komen voornamelijk voor onder Turkse en Pakistaanse tapijten. Mihrabs volledige grootte komen voornamelijk voor onder oudere tapijten uit oost-Turkestan.

Sahend tapijten, een benaming van betere nieuw vervaardigde Tabriz tapijten.

Salor tapijten, handgeknoopte tapijten vervaardigd door Salors, een Turkomaanse ethnische groep van voor 1860. De tapijten zijn zeldzaam en van hoge kwaliteit. Hun typische gl bestaat uit een achthoek omgeven door dubbele hoeken, vaak met een ster in het midden. Het patroon wordt ook gebruikt door andere Turkomanen, maar worden wel altijd Salorgl genoemd.

Samarkand tapijten, een algemene uitdrukking voor handgeknoopte tapijten uit oost-Turkestan, verkocht via Samarkand.

Sarab tapijten, Serab tapijten zijn handgeknoopte tapijten van hoge kwaliteit, vervaardigd in en rond de stad Sarab in Azarbaijan in noordwestelijk Iran. Oudere tapijten (van voor 1930-1940) zijn vaak geknoopt op een schering van wol terwijl de nieuweren zijn geknoopt op een katoenen schering. De meest voorkomende geometrische patronen zijn blauw, rood en kameel-bruin. Er is ook een hoge productie van lopers in dit type tapijten.

Sarabande tapijten, een andere naam voor Seraband tapijten.

Sarderud tapijten, handgeknoopte tapijten met een kort pooloppervlak, gemaakt van goede wol uit het district Hamadan in Iran.

Saroq tapijten, een andere naam voor Saruwe tapijten.

Saruk tapijten, een andere naam voor Saruwe tapijten.

Saruwe, Saruk, Sarouk, Saroq tapijten , handgeknoopte tapijten van de plaats Saruq en haar omgeving in westelijk Iran. De tapijten zijn gemaakt van glanzende wol met een Perzische knoop op een dubbele schering van katoen wat een sterk en duurzaam tapijt geeft. Tapijten in rode en blauwe kleuren zijn veel voorkomend, soms met gestileerde bloemenmotieven.#?#Sarouk tapijten: een andere naam voor Saruwe tapijten.

Saveh tapijten, meestal erg kleurrijke tapijten met geometrische patronen. Ze zijn geknoopt met Turkse knopen door nomaden, ten zuiden van Teheran. De kleuren zijn vaak donkerrood met sterke blauwe nuances. De tapijten zijn van hoge kwaliteit en erg duurzaam dankzij het feit dat de wol van erg hoge kwaliteit is.

Savonnerie patroon, heeft een gelijkenis met het Rococo patroon.

Schering, verwijst naar de draad langs de geweven stof welke is vastgemaakt aan het weefgetouw. De lengte van de draad bepaalt gedeeltelijk welk soort weefgetouw moet worden gebruikt en voorwaarden voor de schering welke men mag hebben.

Naar links: De witte draden zijn de schering.

Schuscha tapijten, handgeknoopte tapijten van het district Karabagh in Azerbajdzjan.

Sdeela tapijten, een andere naam voor Isdeela tapijten.

Sedjadeh, een maatbenaming voor oosterse tapijten. Maten van meer dan 130x180 cm.

Sehna tapijten, een andere naam voor Senneh tapijten.

--> Lees hier meer over Senneh tapijten!

Seirafian-Isfahan, geknoopt in de stad Isfahan in het zuidwesten van Perzië. De tapijtknoper Haj Agha Reza Seirafian begon met het knopen van tapijten in 1939 en onderscheidde zich later door uitsluitend de beste patroontekenaars, wevers, kleuren en de beste materialen te gebruiken. Hierdoor kregen de tapijten heel veel aandacht door de hoge kwaliteit. De tapijten worden beschouwd als de mooiste van alle Perzische tapijten: hebben een erg hoge knoopdichtheid en zijn prachtig handwerk. Na zijn dood leefde het handwerk voort via zijn vele zonen.

Semi-antiek, leeftijd benaming voor oosterse tapijten van over het algemeen 50-100 jaar oud.

Semnan tapijten, handgeknoopte tapijten uit de stad Semnan , ten oosten van Teheran in Iran.

Senna tapijten, een andere naam voor Senneh tapijten.

--> Lees hier meer over Senneh tapijten!

Senneh, Sehna, Senna tapijten , handgeknoopte tapijten uit de Koerdische stad Sanenaj (vroeger Senna) in westelijk Iran.

--> Lees hier meer over Senneh tapijten!

Senneh knoop, een andere naam voor Perzische knoop (ook wel asymmetrische knoop genoemd of Farsibaff ).

--> Lees hier meer over Perzische knopen!

Seraband tapijten, (naar Saravand, een district in westelijk Iran). Handgeknoopte tapijten zijn hier vervaardigd in het district Arak in westelijk Iran. Het centrale deel in het tapijt, meestal rood kan met of zonder medaillon zijn, maar wordt altijd gedomineerd door een zich herhalende mir-e butha. De tapijten zijn vaak grof geknoopt en komen voor in alle maten.

Serapi tapijten, handgeknoopte tapijten in Heriz kwaliteit.

Serapi patroon, een bijzondere kwaliteit van het Heriz tapijt , gekenmerkt door cypressen op een terracotta rode bottom.

--> Lees hier meer over patronen!

Shah Abbasi patroon, een vaak voorkomend middenveld patroon op oosterse tapijten.

--> Lees hier meer over patronen!

Shahjahanpur, een gebied in India met een hoge productie van tapijten.

--> Lees hier meer over Indo tapijten!

Shahsevan tapijten, handgeknoopte tapijten vervaardigd door de Shahsevan nomaden in de provincie Azarbaijan in noordwestelijk Iran. De stam trok vroeger door grote gebieden en heeft heel veel impressies van patronen en kleuren. De tapijten zijn tegenwoordig geknoopt met de Hamadan techniek en de motieven zijn gestileerd en geometrisch in heldere en verzadigde kleuren.

Sherkat Farsh (Perzisch: tapijtbedrijf ) is een stichting meer dan 70 jaar geleden opgericht in Iran. Het doel van deze stichting is om de oude tradities van de Perzische tapijtcultuur te handhaven om zo de kwaliteit in de nationale tapijtproductie te handhaven. Tegenwoordig organiseert de stichting de kwaliteits productie van tapijten in 500 dorpen en 100 steden in Iran. Sherkat Farsh tapijten hebben een hoge knoopdichtheid, natuurlijk geverfde wol van hoge kwaliteit en hebben prachtige patroon en kleurcombinaties waardoor de traditie voortleeft in deze duurzame tapijten.

Shiraz tapijten, handgeknoopte tapijten vervaardigd door nomaden alsmede inwoners van in en rond de stad Shiraz in zuidelijk Iran.

--> Lees hier meer over Shiraz tapijten!

Shirazi, de genaaide of geweefde rand aan de lange kant van een handgeknoopt oosters tapijt.

Shirvan, of Shirwan tapijten , een andere naam voor Sjirvantapijten .

Siebenbürgen tapijten, een andere naam voor Transsylvaanse tapijten uit Roemenië. Het patroon is vergelijkbaar met die gevonden op Bergamotapijten.

Sileh tapijten, platgeweefde tapijten in een warrige techniek, vervaardigd in zuidelijk Kaukasus. De tapijten hebben meestal rijke patronen met rood als de belangrijkste kleur met grote hoekige S-motieven. Ze hebben geen randen en zijn geweefd in twee stukken vanwege de smalle weefgetouwen.

Sinkiang tapijten, handgeknoopte tapijten van het gebied Xinjiang in westelijk China.

Sirjan tapijten, handgeknoopte tapijten uit Sirjan in zuidelijk Iran. Veel nomadische stammen zoals de Ghashghais en de Afshars verzamelen veel invloeden voor hun tapijten van Sirjan. Ze zijn beroemd voor hun Sofreh producten, een soort Kelim welke vaak klein en vierkant is.

Sisal tapijten, ongekleurde tapijten geweefd in een eenvoudige constructie.

Sivas tapijten, handgeknoopte tapijten uit de stad Sivas en omgeving in oostelijk Turkije. Hier worden werkplaatstapijten van goede kwaliteit gemaakt, vaak met Perzische patronen en blauwe verbleekte kleuren. De plattelandsproductie van deze tapijten is meer origineel en primitief.

Sjirvan rand, ook wel genoemd vreemde rand vanwege de gelijkenis met vreemde schrijfsels, meestal met een hoofdrand in Sjirvan tapijten en Cuba tapijten. De rand bestaat uit een dubbele hoekrand die vierkanten vormen.

Sjirvan, of Shirvan tapijten , handgeknoopte tapijten uit het Sjirvan gebied in Azerbajdzjan. Oudere Sjirvan tapijten (van voor 1925) zijn geheel vervaardigd in wol en met plantaardig geverfd handgesponnen garen. Geometrische motieven als achtpuntige sterren, kruizen en mir-e butha zijn veel voorkomend, evenals gestileerde dieren en mensen. De Sjirvan rand is de meest voorkomende. De tapijten zijn vaak zowel geknoopt met hoge dichtheid en met strakke patronen. Kleinere tapijten zijn de meest voorkomende, maar ook grotere formaten (tot en met Kelley) komen voor. Oudere Sjirvan tapijten zijn tegenwoordig gewilde verzamelaarsitems. Nieuwere productie van deze tapijten zijn geknoopt op een schering van katoen met syntethische verven, machinaal gesponnen garen en zijn nuttig als duurzame utiliteitstapijten: maar zijn vaak zonder enige artistieke waarde.

Smyrna tapijten, handgeknoopte tapijten: zie Izmir tapijten

Songhur tapijten, sterke handgeknoopte tapijten van het district Kurdistan. Deze tapijten zijn vergelijkbaar met Bidjar tapijten.

Soumak, of Sumak tapijten , een benaming voor oosterse vlakke weefsels vervaardigd met de Soumak techniek. Dit type tapijt kreeg waarschijnlijk haar naam van de stad Sjemacha in de provincie Quba in Kaukasus. Dit soort tapijt van de Kaukasus is beroemd en veel begeerd sinds lange tijd. Dezelfde soort tapijten, weefsels en utiliteits goederen worden zowel vervaardigd in Turkije, alsmede in de Afshars, Beluchs en Shahsevans.

Soumak techniek, of Sumak techniek , een weeftechniek, waarbij de gestrekte schering zijwaarts is en het garen voor het patroon eerst over vier scheringdraden gaat, daarna over twee, dan weer vier enzovoort. Verschillende varianten op deze techniek komen voor.

Soutschbolag tapijten, handgeknoopte sterke tapijten uit het district Kurdistan.

Srinagar, de provincie hoofdstad in Kashmir in India en ook het centrum voor de tapijt productie.

--> Lees hier meer over Indo tapijten!

Stadstapijten, een andere naam voor werkplaatstapijten.

--> Lees hier meer over stadstapijten!

Star Ushak tapijten, deze tapijten werden gemaakt in de stad Ushak in westelijk Turkije gedurende de 16e -19e eeuw. De tapijten zijn gekenmerkt door repetetieve patronen met gele sterren op een rode bodem.

Sultan tapijten, handgeknoopte tapijten uit Turkije, vergelijkbaar met Yürük tapijten.

Sumak tapijten, een andere naam voor Soumak tapijten.

Symmetrisch knoop, een andere naam voor een Turkse knoop .

--> Lees hier meer over symmetrisch knopen!

Tabriz tapijten, of Täbriz tapijten , handgeknoopte tapijten uit de stad Tabriz in noordwestelijk Iran.

--> Lees hier meer over Tabriz tapijten!

Tafresh tapijten, handgeknoopte tapijten met een kort pooloppervlak uit het district Iraq-Ajemi.

Taibaff, handgeknoopte tapijten van hoge kwaliteit uit het district Khorasan .

Talim, de benaming voor de oorsprong van een patroon. Vaak een vierkant papier waaronhet patroon is getekend. Ieder vierkantje vertegenwoordigt een knoop.

--> Lees hier meer over patronen!

Talisch tapijten, handgeknoopte tapijten of lopers, van het district Azerbaijan.

Tatami, (Japanees ), een tapijt dat in Japan wordt gebruikt om de vloer te bedekken. Het tapijt bestaat uit een dikke kern, een paar centimeters dik, gemaakt van samengeperst stro dat is bedekt met een zacht geweefd tapijt gemaakt van riet met randen van stof langs de zijkanten. De maat varieert in verschillende delen van Japan, maar de meest voorkomende maat is ongeveer 180 x 90 cm. een kamermaat in Japan wordt gemeten in een aantal tatamis.

Tehran tapijten, vervaardigd in de hoofdstad van Iran. Tegenwoordig, nu er geen nieuwe productie meer voorkomt zijn de meesten van de bestaande Teheran tapijten meer dan 50 jaar oud. De tapijten zijn geknoopt met Senneh knopen, vaak donkerrood met blauwe elementen en ivoor-witte contrasten. De patronen zijn meestal medaillons en bloemenmotieven, paneel en nis-motieven. Zelfs met de aanwezigheid van dier en figuratieve patronen.

Tekke tapijten, handgeknoopte tapijten vervaardigd door de Tekke stam in zuidelijk Turkmenistan. De tapijten zijn geheel gemaakt van wol met rood als de dominerende kleur en herhalende patronen met göls komen voor.

Tianjin, of Tientsin tapijten , handgeknoopte tapijten uit de stad Tianjin in oostelijk China (vandaag een centrum voor commerciëel knopen in China). De knopen, hetgeen begon in 1920, werd snel aangepast aan de eisen van het westen op basis van kleuren en patronen.

--> Lees hier meer over Chinese tapijten!

Tibetaanse tapijten, een benaming deels voor handgeknoopte tapijten uit Tibet, en deels voor tapijten vervaardigd door Tibetaanse vluchtelingen met name in Nepal.

--> Lees hier meer over Tibetaanse tapijten!

Tibetaanse knoop, deze knoop wordt gemaakt door het gebruik van een een tijdelijke staaf, die is geplaatst voor de schering.

--> Lees hier meer over Tibetaanse knopen!

Tientsin tapijten, een andere naam voor Tianjin tapijten.

Tjaudor, of Chaudor tapijten , handgemaakte tapijten vervaardigd door de Turkomaanse Tjaudor stam, die zuid van de Aral Zee wonen. De tapijten zijn gemaakt van wol en gekleurd met natuurlijke kleurstoffen gedomineerd door licht roestbruin. Het meest voorkomende patroon is de zogenoemde Ertmen-göl , een ruit geplaatst op de top.

Tji-tji, of Chi-chi tapijten , handgeknoopte tapijten, vervaardigd door de Chechens in noordelijk Kaukasus. De tapijten zijn geheel gemaakt van wol en gekleurd met natuurlijke kleurstoffen, vaak met indigo als een bodemkleur. Het patroon bestaat uit een centraal veld met sterren en gls, door een randsectie met karacteristieke diagonale staven. De meest voorkomende maat is de Zaronim van bijna 150 x 100 cm. Sinds 1925 is de productie van Tji-Tji tapijten extreem onbelangrijk geworden.

Tjuval, Chuval , Tschoval , een Turkomaanse opslagzak met een gemiddelde maat van 150 x 50 cm. De voorkant van de zak is geknoopt met een Turkomaans patroon en de achterkant is geweefd. De zakken worden gebruikt voor de opslag van dingen en utiliteits goederen.

Transsylvaanse tapijten, de naam voor handgeknoopte tapijten uit Roemenië in de 17e en 18e eeuw. De meesten van de tapijten worden gevonden in kerken in Transylvanie in Roemenië en in zuidelijk Hongarije maar ze zijn waarschijnlijk geknoopt in Anatolië. Het merendeel bestaat uit gebedstapijten met Anatolische patronen. De tapijten worden ook wel Siebenbürgen tapijten genoemd.

Tschoval, een andere naam voor Tjuval .

Tuinpatroon, Kheshti , ook wel mozaïek of paneelontwerp genoemd. Meestal weerkerend op Bakhtiari tapijten bijvoorbeeld en het patroon bestaat uit gestileerde boom- en bloemmotieven in vierkanten (zelfs ovalen komen voor). Het vroegste bestaan van dit ontwerp is gevonden in Perzie in de 16e eeuw.

--> Lees hier meer over patronen!

Tuiserkan, handgeknoopte tapijten met hoge knoopdichtheid uit het district Hamadan.

Tunesische tapijten, zie Noord-Afrikaans tapijten.

--> Lees hier meer over Noord Afrikaans tapijten!

Turkbaff, een soort oosterse tapijtknoop, dezelfde als een Turkse knoop. Ook de naam van een tapijt vervaardigd in de omgeving van Mashad in Iran.

--> Lees hier meer over knopen!

Turkse tapijten, een andere naam voor Anatolische tapijten.

--> Lees hier meer over Turkse tapijten!

Turkomaanse tapijten, een samenvattende benaming voor tapijten geknoopt door andere Turkomaanse stammen.

Turkse knoop, Ghiordes knoop , symmetrisch knoop , Turkbaff , een manier om de poolgarens aan de schering te bevestigen in een handgeknoopt tapijt, hetgeen voorkomt in verscheidene variaties in de meeste tapijtknoopgebieden.

--> Lees hier meer over Turkse knopen!

Tuteshk, of Tutesk , een hoogwaardig handgeknoopt Nain tapijt.

--> Lees hier meer over Nain tapijten!

Täbriz tapijten: een andere naam voor Tabriz tapijten.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: