Tapijtwoordenlijst: D-F

Daghestaanse tapijten, handgeknoopte tapijten uit Daghestan met geometrisch patroon. Oudere Daghestaanse tapijten (tot 1925) zijn geheel gemaakt van wol en komen met heldere natuurlijke kleuren. De tapijten werden vaak gebruikt als gebedstapijten. De nieuwere tapijten hebben een schering en inslag gemaakt van katoen en worden gedomineerd door synthetische kleuren. Deze zogenoemde Kolchos tapijten zijn zwaar gewassen, wat vaak een soort van grijze nuance geeft. Nieuw gemaakte tapijten worden vaak Micrach,Achty of Derbent tapijten genoemd.

Demirdji tapijten, handgeknoopte Turkse tapijten met Ghiordes en Kula patronen.

Derbent tapijten, handgeknoopte tapijten met een geometrische patroon vervaardigd in de stad Derbent in Daghestan, in het noordoosten van de Kaukasus. De tapijten die zijn vervaardigd voor 1925 verschillen van de rest door de langere pool, minder kleuren en meer losse en ruwere knopen.

Dergezin tapijten, handgeknoopte tapijten uit het district Hamadan in Iran.

Dhurrie, een andere naam voor Dorri.

Djabrail tapijten, handgeknoopte tapijten uit het district Karabagh in zuidelijk Kaukasus.

Djoscheghan tapijten, een andere naam voor Joshagan tapijten .

Dorpstapijten, een algemene uitdrukking voor tapijten gemaakt door dorpsbewoners in het oosten.

--> Lees hier meer over dorpstapijten!

Dorri, ook genaamd Dhurrie/Durrie. Het is de naam van een Indo Kelim weefsel dat is geheel gemaakt van katoen. De moderne productie van duurzame Dorri producten als figurale weefsels en tapijten in zachte kleuren is erg populair tegenwoordig.

Dorukhsh tapijten (naar de plaats Dorukhsh in Iran), handgeknoopte Perzische tapijten, zie ook Khorasan tapijten.

Dosar, een andere naam voor Dozar.

Dozar, een uitdrukking voor de maat van handgeknoopte tapijten van 200x120 cm tot 210x140 cm.

--> Lees hier meer over maten!

Drakentapijten, handgeknoopte tapijten uit de Kaukasus en noordelijk Iran. De tapijten werden vervaardigd door Armeniërs gedurende de periode tussen de 16e en 19e eeuw. Rood is de dominerende kleur op de tapijten en de knoopdichtheid is vaak rond de 150.000 knopen/m2 en de meest voorkomende maat is Kelley. Het patroon bestaat uit een vierkant patroon met spitse bladeren en met een gestileerde draak, de vogel Feniks, bloemen, bomen en palmbladeren.

Durrie, een andere naam voor Dorri.

Echte tapijten, een veel voorkomend maar maar niet echt handige benaming van handgeknoopte oosterse tapijten.

Egyptische tapijten, zijn vaak verdeeld in drie categorieën: Mamluk, Cairo en nieuw vervaardigde tapijten.

--> Lees hier meer over Egyptische tapijten!

Ekbatana tapijten, dikke en ruwe handgeknoopte tapijten van het district Hamadan in Iran.

Eluru tapijten, handgeknoopte tapijten uit Eluru in India.

Elvend tapijten, handgeknoopte tapijten van het district Hamadan in Iran.

Emoghli, een andere naam voor Amoghli.

Endjilas tapijten, een andere naam voor Enjilas tapijten.

Enessi, een andere naam voor Engsi .

Engsi,Enessi / Ensi , Turkomaans handgeknoopt gordijn voor tenten. Het meest voorkomende patroon is de Hatchlu en oudere gordijnen zijn vaak gemaakt in de Zaronim-maat (meer dan 150x100 cm). Tegenwoordig is er een uitgebreide productie van deze tentgordijnen.

Enjilas tapijten, Endjilas, Injilas, Indjelas tapijten zijn handgeknoopte tapijten uit de stad Enjilas, buiten Hamadan in Iran. Het centrale onderdeel in de tapijten bestaat altijd uit een bloemenmotief, het Herati patroon, soms met een medaillon en worden gedomineerd door de kleuren rood en blauw. De meest voorkomende maat is Dozar (over 210 bij ca 125 cm).

Ensi, een andere naam voor Engsi.

Erivan tapijten, handgeknoopte tapijten uit de stad en district Erivan in Armenië.

Ersari tapijten, handgeknoopte tapijten vervaardigd in noordelijk Afghanistan. De Ersari tapijten zijn vaak benoemd als oudere Afghaanse tapijten: naar een stam in het noorden van Afghanistan. De tapijten zijn vaak roestrood met grote achthoeken en een dunnere rand dan op de jongere tapijten. Het is mogelijk om op sommige tapijten de invloed van de oorlog te zien in sommige nieuwere patronen, en op tapijten vervaardigd in de tachtiger jaren ziet men tanks, machinegeweren en helicopters. Vandaag de dag bestaan Afghaanse tapijten voornamelijk uit nomadische voorstellingen, maar commerciële massaproductie komt ook voor.

Esfahan tapijten, een andere naam voor Isfahan tapijten.

--> Lees hier meer over Isfahan tapijten!

Eskisher tapijten, handgeknoopte tapijten gemaakt in Eskisher, westelijk van Ankara in Turkije.

--> Lees hier meer over Turkse tapijten!

Exclusieve tapijten, tapijten met uitzonderlijke details geknoopt met de hand in een werkplaats door ervaren, professionele tapijtwevers.

--> Lees hier meer over exclusieve tapijten!

Fachralo tapijten, handgeknoopte tapijten uit de Kaukasus, zie Kazak tapijten.

Farahan tapijten, een andere naam voor Ferahantapijten.

Fars tapijten, handgeknoopte tapijten uit de provincie Fars in zuid-westelijk Iran. De tapijten zijn geknoopt door zowel inwoners als als nomaden in een gebied rond de stad Shiraz, van de Perzische Golf in het zuiden tot aan de stad Abadeh in het noorden. De tapijten van de Ghashghai nomaden zijn van de hoogste kwaliteit en hebben model gestaan voor de tapijtproductie in de hele regio. De lange zijkanten van de Fars tapijten (Shirazi) zijn vaak genaaid in twee kleuren en de schering is vaak gemaakt van wol. Het komt ook voor met randen op de korte zijkanten (zonder iets soorgelijks aan de lange zijkanten). De Fars tapijten zijn in dezelfde groep of categorie als tapijten zoals de Ghashghai, Shiraz, Khamse, Gabbeh, Neyriz en Abadeh tapijten .

Farsi baff, een andere naam voor de Perzische knoop (ook wel genoemd asymmetrische knoop of Senneh knoop).

--> Lees hier meer over knopen!

Ferahan tapijten, Feraghan, Farahan tapijten : handgeknoopte tapijten uit het district Ferahan in westelijk Iran. De tapijten zijn geknoopt met een Perzische knoop op een schering gemaakt van katoen en de dominerende kleuren zijn rood en blauw. Ze hebben vaak een Herati patroon, met of zonder een medaillon. Oudere Ferahan tapijten (van voor 1925) zijn van erg hoge kwaliteit, de jongere tapijten hebben een meer eenvoudig patroon en zijn Mahal of Arak tapijten gemaakt met ruwere knopen.

Ferdovs tapijten, handgeknoopte tapijten uit het district Khorasan in Iran.

Figuratieve tapijten, een tapijt waarvan het centrale onderdeel wordt gedomineerd door dierlijke of menselijke motieven.

--> Lees hier meer over figuratieve motieven!

Flokati tapijten (Grieks: floka'ti ): Grieks, handgemaakte schaapherderstapijten met een lange pool gemaakt van schapenwol. De tapijten krijgen hun karakteristieke en harige uiterlijk van het wassen en slaan in de bergstromen en het daaropvolgende drogen in de zon.

Flossa tapijten, lijken op een Rya tapijt maar hebben een kortere pool en minder tussenliggende inslagen, wat het tapijt een rijker patroon geeft.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: