Tapijtwoordenlijst: P-R

Pakistaanse tapijten, handgeknoopte tapijten van Pakistan.

--> Lees hier meer over Pakistaanse tapijten!

Paotou tapijten, een andere naam voor Baotou tapijten.

Paotow tapijten, een andere naam voor Baotou tapijten.

Pazyryk, vindplaats voor een groep van zeven grotere (grootste diameter 47 m) en diverse kleinere Kurgans (graven). Deze zijn gedateerd tot 400-300 V.C. en zijn meer dan 70 km van de Chinese grens in oostelijk Altay in de Russische federatie gelegen. Dankzij het klimaat, de hoogte (1600 m boven zee) en de constructie werd ijs gevormd in diverse graven, waardoor organisch materiaal bewaard is gebleven. De graven waren verlaagd en bedekt met hout en touwbeklede kamers onder hopen aarde en zware massa's rotsen. Ten noorden van iedere kamer werden geofferde paarden gevonden in prachtige harnassen en de doden lagen in houten doodskisten welke de lichamen bewaarden.

Pazyryk Tapijt, het oudst bekende handgeknoopte tapijt (van 500 V.C.). Het tapijt is gevonden in 1947 in een graf in de Pazyryk Vallei in de Altay Bergn in Siberie. Het tapijt, geknoopt met een Turkse knoop, is bijna vierkant (200x190 cm). De knoopdichtheid is meer dan 300.000 knopen per vierkante meter.

--> Lees hier meer over de Pazyryk Tapijt!

Peking tapijten, een andere naam voor Beijing tapijten .

Penerma tapijten, handgeknoopte tapijten van de stad Penerma ten zuiden van de Zee van Marmara in Turkije.

Perde, een maat voor Orientaalse/oosterse tapijten. Grootte meer dan 150x220 cm.

Perzische tapijte, handgeknoopte tapijten uit Iran (Perzië).

--> Lees hier meer over Perzische tapijten!

Perzische knoop, asymmetrische knoop , Senneh knoop, Farsibaff.

--> Lees hier meer over asymmetrisch knopen!

Peshawar tapijten, handgeknoopte tapijten uit de stad Peshawar, ten westen van Rawalpindi in Pakistan.

Pluis, het overschot van vezels in een handgeknoopt tapijt. In het algemeen is er meer pluis in een nieuwer tapijt dan in een ouder wat volkomen normaal is aangezien het oudere tapijt een aantal keren is gestofzuigd. Een goede regel is om niet alle pluis weg te zuigen van een nieuw tapijt aangezien dit het tapijt onnodig slijt. De beste manier is om het tapijt normaal te zuigen waardoor alle losse pluis vanzelf verdwijnt.

Pool, de toplaag van een tapijt bestaand uit de gekleurde, korte draden (garen) die loodrecht op de schering staan. Dit vormt het oppervalk en het patroon van het tapijt. De pool kan zo worden gesneden dat iedere draad een eind heeft, alhoewel ze ook kan bestaan uit lussen.

Poolse tapijten, handgeknoopte tapijten: die in de 17e eeuw werden vervaardigd in Isfahan en in Keshan en later in Polen, vaak met heraldische motieven.

Pushti, of poshti , een maatbenaming, ongeveer 90 x 60 cm, voor handgeknoopte tapijten. De naam is, soms misleidend, de benaming voor kleinere tapijten uit Anatolia.

Qain tapijten, handgeknoopte tapijten uit de stad Qain ten zuiden van Mashad in Iran.

Qashqai tapijten, een andere naam voor Ghashghai tapijten.

--> Lees hier meer over Ghashghai tapijten!

Qoltug tapijten, een andere naam voor Goltuk tapijten.

Qom tapijten, een andere naam voor Ghom tapijten.

--> Lees hier meer over Ghom tapijten!

Quba, Guba, Kuba tapijten, handgeknoopte tapijten van het gebied rond de stad Quba in oostelijk Kaukasus. De tapijten vervaardigd van voor 1925 hebben een schering van wol en zijn geweefd met heldere natuurlijke kleuren in geometrische patronen, vaak met een decoratieve rand in Soumak techniek aan de korte zijkanten en met artistiek geknoopte franje. Andere tapijten die behoren tot de Quba tapijtengroep zijn bijvoorbeeld Karagasjli, Konagend, Tji-tji, Perepedil, Zejchur en Zejva tapijten .

Quetta tapijten, handgeknoopte tapijten uit de stad Quetta in Pakistan.

Rawalpindi, de vroegere hoofdstad van Pakistan. Tegenwoordig een stad met massaproductie van handgeknoopte tapijten.

--> Lees hier meer over Pakistaanse tapijten!

Ravar-Kerman tapijten, dezelfde als Kerman-Ravar tapijten.

Ribben, is een platte binding van de hoogste graad, met een weeftechniek met scheringeffect. Het is geweefd met twee soorten inslag. Ruwere of strakkere kwaliteiten op de draden veroorzaakt verhoogde strepen in de richting van de schering of de inslag. De dunne inslag geeft de indruk dat het patroon verandert inplaats van de stof. Ribben tapijten zijn geweefd met een schering van katoen en de kleurveranderingen in de schering geeft een vierkant patroon.

Rode loper, een lang roodgekleurd tapijt dat is uitgerold aan ingangen in samenhang met ceremoniele gelegenheden en exclusieve bezoeken.

Roemeense tapijten, handgeknoopte tapijten uit Roemenië.

Runderhaartapijt, een tapijt vervaardigd door een mix van wol en veehaar.

Rya, een weeftechniek wat tussen weven en echt naaldwerk in zit. Het is net als een pooltapijt en meestal gebruikt op tapijten: muurhangers en kussens. Als gevolg van het toepassingsgebied ervan is het ook de reden waarom het schapenras van de ondergang werd gered in het begin van de 20e eeuw.

Rya tapijten, Rya, een tapijt gemaakt als een pooltapijt met een relatief lange pool, vaak gemaakt van wolgaren. De warme Rya deken voor dagelijks gebruik wordt geplaatst met de pool naar beneden, terwijl de kant met met de rijke decoratie omhoog wordt geplaatst.

Rya dekbed, de voorloper van het Rya tapijt, dat in bed wordt gebruikt met de poolkant naar beneden. Het dekbed mist het gedegen patroon dat wordt gevonden op de latere Rya tapijten. Als de pool het gehele oppervlak beslaat van het weefsel, dan is het een volledige Rya en als de pool is geknoopt om alleen een gedeeltelijk decoratief patroon te creeeren terwijl de rest bestaat uit traditionele stof, dan wordt het weefsel ook wel semi-Rya genoemd.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: