Prijs

Hoe komt het dat het ene handgemaakte oosterse tapijt 215 Euro kost terwijl een ander soortgelijk tapijt 2150 Euro kost of meer?

Er zijn vele redenen en andere factoren welke de prijs bepalen, we zullen deze factoren in meer detail hieronder uitleggen. Vanuit een basisprijs wordt de artistieke kwaliteit beoordeeld en het handwerk wordt vergeleken met soortgelijk tapijten in dezelfde stijl om een eindprijs te bepalen.

Formaat

Een groter tapijt heeft meer tijd nodig om te weven wat het ook duurder maakt.

Kleur

Hoe goed zijn ze er in geslaagd de kleuren in het tapijt te combineren en welk soort kleurstoffen zijn gebruikt in het materiaal. Als de natuurlijke kleuren goed harmonieren, zorgt dat voor een hogere prijs.

Stijl & oorsprong

Er zijn grote verschillen als het gaat om het handwerk en de kwaliteit van de materialen in een Perzisch tapijt vergeleken met een tapijt uit India. Evenals de omstandigheden tussen een in een werkplaats vervaardigd tapijt en een tapijt gemaakt door nomaden.

Opmaak & patroon

Als het tapijt een allesbedekkend motief heeft of juist minder en kleinere motieven heeft beinvloedt dit ook de prijs. Als het een meer gedetailleerd patroon heeft, wat weer langer duurde om te weven, dan zal dit ook resulteren in een hogere prijs.

Materialen

De materialen die zijn gebruikt in het tapijt en de kwaliteit ervan is belangrijk bij de prijsbepaling van een tapijt. Een zijden tapijt bijvoorbeeld is duurder dan een tapijt gemaakt van wol. Het materiaal gebruikt in de schering is ook van belang.

Techniek

Een geweefd tapijt duurt korter om te maken dan een tapijt dat is handgemaakt.

Knopen

Welke soort knopen er zijn gebruikt en de knoopdichtheid is van bijzonder groot belang. Een tapijt met hoge knoopdichtheid vraagt een hogere prijs, aangezien het veel langer duurt om te maken.

Leeftijd

Een antiek handgemaakt tapijt is vaak veel duurder, maar het is niet de leeftijd dat is bepalend. Een ouder tapijt heeft vaak veel meer charme door de tijd en dat is moeilijk te vinden in nieuw vervaardigde tapijten.

Conditie

Als het tapijt in goede conditie is zonder beschadigingen is het natuurlijk duurder dan een versleten, rafelig tapijt met verbleekte kleuren.

De vergelijking tussen nieuwe en oudere tapijten gaat natuurlijk niet helemaal op vanwege het feit dat van de oude productie alleen de beste tapijten zijn bewaard.

De artistieke uiting

Een Isfahan voor 1400 Euro of één voor 2400 Euro. Twee tapijten met dezelfde technische kwaliteit maar hier is het de artistieke uiting wat de prijs bepaalt.

Twee tapijten gemaakt op dezelfde tijd in hetzelfde dorp door hetzelfde werkteam kunnen enorm in prijs verschillen. Waarom? Ondanks dat hetzelfde aantal knopen zijn gebruikt, en hetzelfde materiaal en dat de tapijten exact dezelfde maat hebben, is er één veel duurder.

Een belangrijke reden hiervoor is bijvoorbeeld de combinatie van kleuren en patroon gebruikt in het tapijt. Een andere belangrijke reden kan de manier zijn waaronze hebben gekozen het tapijt te weven - hebben ze "een dikke pen" gebruikt toen ze het patroon tekenden waardoor de fijnere maar o zo belangrijke details wegvielen? Met een meer gedetailleerd patroon, verkrijgt men een prachtig tapijt zelfs als het aantal knopen hetzelfde is!

Vergelijking

Vergelijk altijd tapijten van dezelfde stijl, ziehier een Tabriz en een Isfahan. Een vergelijking tussen deze twee zegt niet veel over ieder van deze tapijten.

Als men handgemaakte oosterse tapijten met elkaar vergelijkt is het van groot belang dat het wordt vergeleken met een in dezelfde stijl, zoals een Tabriz vergelijken met een Tabriz en niet met een Isfahan bijvoorbeeld.

Je zult zien dat er andere technieken, manieren van weven en andere soorten garens zijn gebruikt, om maar een paar voorbeelden te noemen. Men dient geen in werkplaats vervaardigde tapijten te vergelijken met nomadentapijten. Verschillende werkomstandigheden geven ook een andere prijs.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: