Schoonmaaktips voor uw tapijt

Een ongeluk kan gemakkelijk gebeuren, zelfs op tapijten.

Het kan gebeuren dat er per ongeluk gemorst wordt of dat er iets plakkerigs valt op een tapijt. Het belangrijkste om te doen is om meteen met de vlek of de morsing af te rekenen. Als er geen actie wordt genomen zal de vlek penetreren in het tapijt en wordt het moeilijker om te verwijderen.

Hiernavolgend zijn een aantal tips wat u kunt doen als er een ongeluk zou gebeuren.

10 dingen om in gedachten te houden als een ongeluk gebeurt:

  1. Behandel de vlek onmiddelijk.
  2. Schep vloeistoffen voorzichtig op met een lepel.
  3. Verdun met koud water indien noodzakelijk.
  4. Dep - niet wrijven- vloeistoffen en andere spillage met papieren handdoeken of een schone katoenen doek.
  5. Werk vanaf de buitenkant naar het midden van de spillage.
  6. Gebruik een klein beetje schoonmaakmiddel en koud water, maar alleen indien noodzakelijk.
  7. Borstel lichtjes met een kleerborstel indien nodig.
  8. Herhaal vanaf stap 2 indien noodzakelijk.
  9. Het kan nodig zijn om het natte gebied te drogen met een fan of een haardroger op lage snelheid.
  10. Maak het af door de pool te herstellen met een kledingborstel (in de richting van de pool).
CarpetVista Vlekkenverwijderaar - effectief tegen uw vlekken.

Als u het veilig wilt spelen, is het wellicht een goed idee om een zachte en krachtige vlekverwijderaar in huis te hebben. Door snel te handelen verhoogt u de kans uw tapijt te redden en de vlek compleet te verwijderen zonder dat u het tapijt naar een tapijtschoonmaakbedrijf hoeft te brengen. Bedenk dat een vlekverwijderaar vriendelijk dient te zijn op stoffen zodat de vezels niet beschadigd worden.

→ Voorbeeld van een geschikte vlekverwijderaar kan hier gevonden worden.

Enkele voorbeelden van veel voorkomende vlekken en hoe ze te verwijderen:

Asfalt: Schraap voorzichtig zoveel als mogelijk is met een lepel. Bevochtig een kleurloze katoenen doek met een mild oplosmiddel en dep voorzichtig. Herhaal dit totdat de vlek is verdwenen. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Bier: Neem zoveel mogelijk van de vlek weg met kleurloos keukenpapier of een kleurloze katoenen doek. Voeg voorzichtig een beetje mild schoonmaakmiddel toe en dep. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde azijnoplossing en dep. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Bloed: Absorbeer zoveel mogelijk van de vlek met kleurloos keukenpapier of een kleurloze katoenen doek. Verdun de resterende vlek met lauw water en absorbeer de resterende vlek. Voeg een beetje lauw water en afwasmiddel op een doekje en dep voorzichtig. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde ammoniakoplossing en dep. Dep het met een droge doek totdat het droog is. NB! Als het bloed nog vers is, koud water gebruiken.

Brandvlek: Onderzoek de brandvlek om te zien hoe diep het is, het kan mogelijk zijn om zorgvuldig het verbrande gedeelte van de pool weg te knippen met een nagelschaartje.

Kaarsvet: Leg ijsblokjes op de was tot het hard genoeg is om te kunnen breken. Maak dan gebruik van een vlekverwijderaar als nodig om de resterende wassporen te verwijderen.

Kauwgom: Leg ijsblokjes op de kauwgom totdat deze hard genoeg is om te kunnen breken. Maak dan gebruik van een vlekverwijderaar nodig om de resterende sporen van de kauwgom te verwijderen.

Chocolade: Voorzichtig zoveel mogelijk van de vlek afschrapen met een lepel. Bevochtig een kleurloze katoenen doek met een mild schoonmaakmiddel en dep voorzichtig. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde ammoniakoplossing. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Coca-Cola:

Neem zoveel mogelijk van de vlek op met kleurloos keukenpapier of een kleurloze katoenen doek. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde ammoniakoplossing, gevolgd met een milde azijnoplossing als de vlek niet is verwijderd. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Koffie: Neem zoveel mogelijk van de vlek op met kleurloos keukenpapier of een kleurloze katoenen doek. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw een milde ammoniakoplossing. Herhaal dit totdat de vlek is verdwenen. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Kookvet: Schraap voorzichtig zoveel mogelijk van de vlek met een lepel. Bevochtig een kleurloze katoenen doek met een mild schoonmaakmiddel en dep voorzichtig. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde ammoniakoplossing. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Lijm: Maak de gehele vlek nat met een kleurloze katoenen doek gedrenkt in azijn of alcohol. Vervolgens voorzichtig deppen en drogen.

Vet: Voorzichtig zoveel mogelijk van de vlek afschrapen met een lepel. Bevochtig een kleurloze katoenen doek met een mild schoonmaakmiddel en dep voorzichtig. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde azijnoplossing en dep. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Consumptie-ijs: Voorzichtig zoveel mogelijk van de vlek afschrapen met een lepel. Als de vlek blijft, probeer te deppen met een kleurloze katoenen doek met een milde ammoniakoplossing en dep, volg het op met een milde azijnoplossing als de vlek niet is verwijderd. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Inkt: Besproei de vlek met haarlak en laat het drogen, probeer dan voorzichtig weg te poetsen met een oplossing van water en azijn

Vruchtensap: Neem zoveel mogelijk van de vlek onmet kleurloos keukenpapier of een kleurloze katoenen doek. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde ammoniakoplossing, volg het onmet een milde azijn oplossing als de vlek niet is verwijderd. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Ketchup: Voorzichtig zoveel mogelijk van de vlek afschrapen met een lepel. Bevochtig een kleurloze katoenen doek met een mild schoonmaakmiddel en dep voorzichtig. Als de vlek blijft, probeer dan een milde ammoniakoplossing. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Lipstick: Voorzichtig zoveel als mogelijk is afschrapen van de vlek met een lepel. Als de vlek blijft, probeer deppen een kleurloze katoenen doek met een milde ammoniakoplossing, vervolg met een milde azijnoplossing als de vlek niet is verwijderd. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Alcoholische drank: Neem zoveel mogelijk van de vlek op met kleurloos keukenpapier of een kleurloze katoenen doek. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde ammoniakoplossing. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Melk: Neem zoveel mogelijk op van de vlek met kleurloos keukenpapier of een kleurloze katoenen doek. Bevochtig een kleurloze katoenen doek met een mild schoonmaakmiddel en dep voorzichtig. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde ammoniakoplossing. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Mosterd: Voorzichtig zoveel mogelijk van de vlek afschrapen met een lepel. Bevochtig een kleurloze katoenen doek met een mild schoonmaakmiddel en dep voorzichtig. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde ammoniakoplossing. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Nagellak: Voorzichtig zoveel mogelijk van de vlek afschrapen met een lepel. Gebruik een kleurloze katoenen doek en voorzichtig deppen met een beetje nagellakremover. Als de vlek blijft voorzichtig een beetje afwasmiddel toevoegen, vervolg met een milde ammoniakoplossing en vervolgens met een milde azijnoplossing als de vlek niet is verwijderd. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Olie: Voorzichtig zoveel mogelijk van de vlek afschrapen met een lepel. Bevochtig een kleurloze katoenen doek met een mild schoonmaakmiddel en dep voorzichtig. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Verf: Voorzichtig zoveel mogelijk van de vlek afschrapen met een lepel. Bevochtig een kleurloze katoenen doek met een mild schoonmaakmiddel en dep voorzichtig. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde ammoniakoplossing, vervolg met een milde azijnoplossing als de vlek niet is verwijderd. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Schoensmeer: Voorzichtig zoveel mogelijk van de vlek afschrapen met een lepel. Bevochtig een kleurloze katoenen doek met een mild schoonmaakmiddel en dep voorzichtig. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde ammoniakoplossing, vervolg met een milde azijnoplossing als de vlek niet is verwijderd. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Frisdranken: Neem zoveel mogelijk van de vlek op met kleurloos keukenpapier of een kleurloze katoenen doek. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde ammoniakoplossing, vervolg met een milde azijnoplossing als de vlek niet is verwijderd. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Roet: Voorzichtig het roet opzuigen en vermijd het mondstuk over het tapijt te slepen.

Thee: Neem zoveel mogelijk van de vlek op met kleurloos keukenpapier of een kleurloze katoenen doek. Als de vlek blijft, voorzichtig proberen met een milde azijnoplossing. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Urine / Ontlasting: Neem zoveel mogelijk op van de vlek met kleurloos keukenpapier of een kleurloze katoenen doek, als alternatief voorzichtig zoveel mogelijk van de vlek afschrapen met een lepel. Spoel de vlek met een mix van water en gedestilleerde witte azijn, ca. één eetlepel per 20 cl water. Dan voorzichtig zo veel mogelijk van het tapijt afvegen. Als de urinevlek al droog is wanneer je het ontdekt, nog steeds snel handelen, neem het tapijt naar een tapijtreiniger die gespecialiseerd is in oosterse tapijten.

NB! Laat geen urine-verwijderaar gebruiken omdat dit schadelijk is voor de wol in het tapijt.

Braaksel: Schraap voorzichtig een groot deel van de vlek af met een lepel. Bevochtig een kleurloze katoenen doek met een mild schoonmaakmiddel en dep voorzichtig. Als de vlek blijft, probeer het opnieuw met een milde azijnoplossing. Dep met een droge doek totdat het droog is.

Was: Leg vloeipapier of een bruine papieren zak op de vlek. Gebruik een warm strijkijzer op het vloeipapier / papieren zak totdat de was is geabsorbeerd. Het is belangrijk dat u het ijzer blijft bewegen om te voorkomen dat het inbrand in het tapijt.

Wijn: Neem zoveel mogelijk van de vlek op met kleurloos keukenpapier of een kleurloze katoenen doek. Als de vlek blijft, voorzichtig proberen met een milde azijn oplossing. Dep met een droge doek totdat het droog is.

LET OP!

• Voer bovenstaande methoden uit op eigen risico. Als u liever aan de veilige kant blijft, neem dan onmiddellijk contact op met een professionele tapijtreiniger.

• Gebruik altijd het juiste schoonmaakmiddel voor het tapijt.

• Het is een goed idee om het wasmiddel eerst te testen op een onopvallende plaats van het tapijt. • Vergeet niet de achterkant van het tapijt te drogen.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: