Onderhoud

Als u over het tapijt strijkt met uw hand en de pool komt niet omhoog en het tapijt voelt zacht en glad, dan is het in de richting van de pool.

Stofzuigen

Dit kan worden gedaan eens per week in de richting van de pool. U kunt gemakkelijk voelen in welke richting de pool ligt als u met uw hand over het tapijt strijkt. Als de pool zacht en glad voelt is het in de richting van de pool. Als het aan de andere kant ruw aanvoelt en het komt omhoog, dan is het tegen de richting van de pool.

Houd ook in gedachten om het mondstuk van de stofzuiger na iedere beweging op te lichten - duw het niet voor- en achterwaarts!

Pas op dat de franje niet wordt opgezogen in de slang.

Als de pool omhoog komt zoals hier is het TEGEN de richting van de pool!

Wanneer het tapijt nieuw is kan er wat overtollige wol te voorschijn komen en een paar pluisjes uitkomen. Op een Perzisch tapijt verdwijnt dit vaak na 1-2 keer stofzuigen, maar bij Indiase tapijten bijvoorbeeld, kan het gedurende langere tijd optreden.

Een goede raad is om niet te proberen al de overtollige wol / pluisjes in een keer weg te zuigen, maar het langzaam te laten verdwijnen om slijtage van het tapijt te verminderen.

Het kloppen van een tapijt moet worden vermeden wegens het risico op beschadiging van de knopen.

Deuken of indrukken in het tapijt

Een deuk, indrukken of andere merken van meubilair bijvoorbeeld kunnen gemakkelijk worden verwijderd. Begin met het spoelen van een doek in koud water, en bedek het gebied met de merken met behulp van de doek. Maak dan gebruik van een strijkbout en strijk het doek een paar keer in de richting van de pool. Als het merk niet verdwijnt de behandeling herhalen.

Om een deuk/impressie in een tapijt te verwijderen spoel een doek met koud water en strijk een paar keer in de richting van de pool.

Geef nieuw leven en glans aan uw tapijt

Eén manier om een tapijt op te frissen is het ondersteboven te leggen in sneeuw met de pool naar beneden. Voordat dit gebeurt, dient het tapijt enige tijd buiten worden gehouden zodat het koud wordt en niet de sneeuw smelt.

Draai het tapijt

Een tapijt moet ook om de paar maanden 180 graden worden gedraaid. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het tapijt verkleurd als het wordt blootgesteld aan direct zonlicht in hetzelfde gebied. Een andere reden om een tapijt te draaien is om te voorkomen dat het versleten raakt op dezelfde plek.

Tapijtreiniging

Na enkele jaren van gebruik van het tapijt is het aan te raden om het te laten wassen, niet met een drycleaner maar bij voorkeur door een schoonmaakbedrijf gespecialiseerd in oosterse tapijten. Bij een gespecialiseerde schoonmaker worden de tapijten geschud en kleine deeltjes zoals grind en zand verwijderd. Daarna worden vlekjes speciaal behandeld. Het tapijt wordt vervolgens gewassen met koud water, geweekt in water en worden rubber harken gebruikt om zich te ontdoen van al het vuil. Wanneer dit gedaan is wordt het tapijt gedroogd in speciale droogkamers, en opgerekt indien nodig. Wassen op deze wijze brengt de poolvitaliteit, glans en helderheid van de kleuren terug.

Repareren

Een handgemaakt tapijt kan worden gerepareerd als het per ongeluk wordt beschadigd. De rand kan worden gerepareerd of vervangen als deze gescheurd is of eraf valt, of als het schade heeft aan de zijkanten van het tapijt, of als het kleinere gaten heeft of kleuren hersteld dienen te worden op plaatsen die zijn versleten. Dit soort schade moet worden gerepareerd door een specialist in oosterse tapijten om goede resultaten te bereiken.

Het is vaak erg duur om een handgemaakt tapijt te herstellen, en men dient zorgvuldig te overwegen of het echt moet worden gedaan. Sommige tapijten worden mooier in hun originele staat en met een zekere mate van slijtage.

Voor tapijten worden onderlagen aanbevolen.

Gebruik een onderlaag

Als u slijtage in uw tapijt wilt minimaliseren is een onderlaag een efficiente en handige manier om dat te doen. Het verlengt niet alleen de levensduur van uw tapijt, maar verschaft ook extra veiligheid en comfort aangezien het tapijt vast op haar plaats blijft. Tapijtonderlagen zijn aanbevolen voor zowel dunne alsmede iets dikkere tapijten.

Een ander positief aspect van een onderlaag is het vermogen om geluid te absorberen en in de meeste gevallen zelfs extra loopcomfort te bezorgen.

Delen en vind-ik-leuk:

Vanwege de correcte inhoud is deze site bekroond met: